0
1
σχόλια
467
λέξεις
TECH
Θεωρείται μια μυστηριώδης πρωτιά για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και προκαλεί προβληματισμούς στους ειδικούς
 
DOCTV.GR | PHOTO: PEXELS
21 Οκτωβρίου 2020
Οι χάκερς Darkside ισχυρίζονται ότι έχουν πάρει εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες, αλλά ότι θέλουν να «κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Σε μια ανάρτηση στον σκοτεινό ιστό, η συμμορία δημοσίευσε αποδείξεις για 10.000$ σε δωρεές Bitcoin σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα.Ένα από αυτά, το Children International, λέει ότι δεν θα κρατήσει τα χρήματα. Η κίνηση θεωρείται μια «ανησυχητική εξέλιξη», τόσο ηθικά όσο και νομικά.

Στην ανάρτηση ιστολογίου στις 13 Οκτωβρίου, ισχυρίζονται ότι στοχεύουν μόνο σε μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες. Οι επιθέσεις κρατούν όμηρα τα συστήματα πληροφορικής των οργανισμών μέχρι να πληρώσουν λύτρα.

«Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο ότι κάποια από τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι εταιρείες να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημο πιστεύετε ότι είναι το έργο μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι βοηθήσαμε να αλλάξουμε τη ζωή κάποιου. Σήμερα στείλαμε τις πρώτες δωρεές».

Οι χάκερς δημοσίευσαν τη δωρεά μαζί με αποδείξεις που έλαβαν στο The Water Project και το Children International. Το Children International υποστηρίζει παιδιά, οικογένειες και κοινότητες στην Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Ζάμπια, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το The Water Project, το οποίο εργάζεται για τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό στην υποσαχάρια Αφρική, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η ομάδα χάκερ Darkside είναι σχετικά νέα αλλά η ανάλυση της αγοράς κρυπτονομισμάτων επιβεβαιώνει ότι εκβιάζουν ενεργά χρήματα από τα θύματα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ενδέχεται να έχουν συνδέσμους με άλλες εγκληματικές ομάδες στον κυβερνοχώρο που είναι υπεύθυνες για επιθέσεις υψηλού προφίλ σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του Travelex, οι οποίες είχαν ανατραπεί από ransomware τον Ιανουάριο.

Ο τρόπος με τον οποίο οι χάκερ πλήρωσαν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι επίσης μια πιθανή αιτία ανησυχίας για την επιβολή του νόμου. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποίησαν μια υπηρεσία που εδρεύει στις ΗΠΑ και ονομάζεται The Giving Block, η οποία χρησιμοποιείται από 67 διαφορετικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Save The Children, Rainforest Foundation και She's The First.

Το Giving Block περιγράφεται στο διαδίκτυο ως «η μόνη μη κερδοσκοπική λύση για την αποδοχή δωρεών σε κρυπτονομίσματα».

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 για να προσφέρει τη δυνατότητα «εκατομμυριούχοι» σε κρυπτονομίσματα να εκμεταλλευτούν το «τεράστιο φορολογικό κίνητρο για δωρεά Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων απευθείας σε μη κερδοσκοπικούς σκοπούς».

Το Giving Block είπε στο BBC ότι δεν γνώριζε ότι αυτές οι δωρεές έγιναν από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. «Εργαζόμαστε ακόμα για να διαπιστώσουμε εάν αυτά τα χρήματα κλέφθηκαν πραγματικά. Εάν αποδειχθεί ότι αυτές οι δωρεές έγιναν χρησιμοποιώντας κλεμμένα χρήματα, θα ξεκινήσουμε φυσικά το έργο της επιστροφής τους στον νόμιμο ιδιοκτήτη.»

Οι περισσότερες υπηρεσίες που αγοράζουν και πωλούν ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin απαιτούν από τους χρήστες να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό έχει γίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση.


Διαβάστε επίσης: VIDEO: Χάκερ σβήνουν χρέη στη ΔΕΗ 
εμφάνιση σχολίων