0
1
σχόλια
294
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να νομίζει ή να πιστεύει ή να ξέρει, αλλά ούτε ένας δεν μπορεί να μάθει να αισθάνεται»
 
DOCTV.GR | PHOTO: UNSPLASH
14 Οκτωβρίου 2021
«Ποιητής είναι κάποιος που αισθάνεται, και που εκφράζει τα συναισθήµατά του με λέξεις. Αυτό μπορεί να ακούγεται εύκολο. Δεν είναι. Πολλοί νομίζουν ή πιστεύουν ή ξέρουν ότι αισθάνονται –αλλά αυτό είναι νομίζω ή ξέρω ή πιστεύω· όχι αισθάνομαι. Και η ποίηση είναι αισθάνομαι– όχι ξέρω ή πιστεύω ή νομίζω.

Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να νομίζει ή να πιστεύει ή να ξέρει, αλλά ούτε ένας δεν μπορεί να μάθει να αισθάνεται. Γιατί; Επειδή, όποτε νομίζεις ή πιστεύεις ή ξέρεις, είσαι κάποιος άλλος: αλλά τη στιγμή που αισθάνεσαι, δεν είσαι παρά μόνο ο εαυτός σου.

Το να μην είσαι παρά μόνο ο εαυτός σου –σ' έναν κόσμο που πασχίζει μέρα-νύχτα, να σε κάνει τον οποιονδήποτε άλλο– σημαίνει να δώσεις τη σκληρότερη μάχη που ένας άνθρωπος μπορεί να δώσει· και μη σταματήσεις ποτέ να τη δίνεις».

 
Απόσπασμα από το δοκίμιο Συμβουλή σε νεότερους ποιητές - 33x3x33, (εκδ. Νεφέλη). Παρότι ελάχιστα γνωστός στη χώρα μας, ο e.e. cummings (14 Οκτωβρίου 1894 –3 Σεπτεμβρίου 1962) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Αµερικανούς ποιητές του 20ου αιώνα και θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του μοντερνιστικού κινήματος. Ο Πάουντ τον θεωρούσε ως τον «μείζονα λυρικό της γενιάς του», σημειώνοντας ότι ο Cummings έχει γράψει μερικά από τα ωραιότερα και δραστικότερα ερωτικά ποιήματα της δυτικής λογοτεχνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη γνωστή ταινία του «Η Χάνα και οι αδερφές της», ο Γούντυ Άλλεν βάζει τον Μάικλ Κέην να χαρίζει στην αγαπημένη του τα άπαντα αυτού του "κατ’ εξοχήν ερωτικού ποιητή"! Τριαντατρία ποιήματα, τρία δοκίμια και τριαντατρείς αφορισμοί του Cummings –που απέδιδε μεγάλη σημασία στη συμβολική των αριθμών-, έχουν συγκεντρωθεί σ’ αυτό τον εξαιρετικά κομψό, δίγλωσσο τόμο σε μετάφραση και επιμέλεια του ποιητή Χάρη Βλαβιανού.
εμφάνιση σχολίων