0
1
σχόλια
654
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ελευθερία θα πει να μη νιώθεις φόβο»
 
DOCTV.GR
21 Φεβρουαρίου 2024
Η ζωή είναι σύντομη. Οι άνθρωποι δεν είναι εύκολο να γνωριστούν οπότε αν δεν τους πείτε πώς αισθάνεστε, δεν πρόκειται να φτάσετε πουθενά.

Νομίζω ότι οι πλούσιοι είναι πάρα πολύ πλούσιοι και οι φτωχοί πάρα πολύ φτωχοί.

Η απληστία έχει κάνει τον κόσμο τρελό. Και νομίζω ότι είμαι τυχερή που έχω κάτι που μπορώ να αποκαλώ σπίτι.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τους νέους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι ήρωες και οι ηρωίδες αυτού του κόσμου.

Τζαζ είναι ένας όρος των λευκών για να ορίσουν τους μαύρους ανθρώπους. Η μουσική μου είναι μαύρη κλασική μουσική.

Είναι χρέος του κάθε καλλιτέχνη να εκφράζει την εποχή στην οποία ζει.

Θα ήθελα κάποιον πολύ πλούσιο που να μπορεί να μου αγοράσει ένα ιστιοφόρο. Θέλω να είναι δικό μου και αυτός να το πληρώνει. Η πρώτη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το νερό, δεν είναι η μουσική. Η μουσική είναι το δεύτερο.

Έχω περάσει πολλά χρόνια της ζωής μου αναζητώντας την τελειότητα και αυτό είναι το ζητούμενο της κλασικής μουσικής. Τώρα πια ψάχνω την ελευθερία κι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό.

Μάλλον ήταν όνειρο αυτό αλλά θα το πω έτσι κι αλλιώς. Επρόκειτο να παντρευτώ πέρυσι και είχα αγοράσει ένα νυφικό. Μετά γνώρισα τον Νέλσον Μαντέλα, πήρα το νυφικό, αφαίρεσα την ούρα, την έβαλα στην άκρη, πήγα και στάθηκα μπροστά του, φίλησα το χώμα που πατούσε και μετά φίλησα τα πόδια του.

Πρέπει να μάθετε να αφήνετε το τραπέζι όταν η αγάπη δεν σερβίρεται πλέον.

Φλερτάρω όλη την ώρα. Μου αρέσουν τρομερά οι άντρες. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς αυτούς.

Νιώθω αυτό που νιώθουν. Οι άνθρωποι που με ακούνε το γνωρίζουν αυτό, και τους κάνει να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι.

Η απληστία έχει κάνει τον κόσμο τρελό. Και νομίζω ότι είμαι τυχερή που έχω κάτι που μπορώ να αποκαλώ σπίτι.

Δεν είμαι ο γιατρός για να τη θεραπεύσω. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εκθέσω την ασθένεια.

Πρέπει να επαναπροσδιορίζω συνεχώς τον εαυτό μου, να επανενεργοποιώ τα δικά μου πρότυπα, τις δικές μου πεποιθήσεις σχετικά με το τι κάνω και γιατί.

Μερικές φορές ακούγομαι σαν χαλίκι, και μερικές άλλες σαν καφές με κρέμα.

Νομίζω ότι οι καλλιτέχνες που δεν ασχολούνται με το να περνούν μηνύματα είναι πιθανώς πιο ευτυχισμένοι - αλλά βλέπετε, πρέπει να ζήσω με τη Νίνα, και αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή στη ζωή μας, όταν όλα είναι τόσο απελπιστικά, όταν κάθε μέρα είναι θέμα επιβίωσης, δεν νομίζω ότι μπορείτε να βοηθήσετε παρά με το να εμπλακείτε.

Είμαι πραγματικός επαναστάτης, με αιτία.

Νομίζω ότι οι πλούσιοι θα πρέπει τελικά να υποχωρήσουν, επειδή η οικονομική κατάσταση σε όλο τον κόσμο δεν θα ανεχθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στην κορυφή για πάντα.

Ως πολιτικό όπλο, με βοήθησε πως επί 30 χρόνια υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και του Τρίτου Κόσμου, με τραγούδια διαμαρτυρίας. Πως κοινώ τους ανθρώπους που με ακούνε για να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί στους ανθρώπους μου σε όλο τον κόσμο.

Ελευθερία θα πει να μη νιώθεις φόβο.


Η Νίνα Σιμόν (Γιουνίς Κάθλην Γουέημον, Eunice Kathleen Waymon, 21 Φεβρουαρίου 1933 – 21 Απριλίου 2003) ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και πιανίστρια. Αν και οι ειδικοί την κατατάσσουν στους καλλιτέχνες της τζαζ μουσικής, η ίδια δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την τυποποίηση. Tο έργο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από τη μπλουζ έως τη σόουλ μουσική. Κατά τη δεκαετία του 1960 η Σιμόν αναμείχθηκε στο κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα και ηχογράφησε μία σειρά στρατευμένων τραγουδιών, όπως τα To Be Young, Gifted And Black (που έγινε αργότερα μεγάλη επιτυχία σε εκτέλεση της Αρίθα Φράνκλιν) Blacklash Blues, Mississippi Goddam (με αφορμή τη δολοφονία του Μαύρου αγωνιστή Μέντγκαρ Έβερς και την έκρηξη βόμβας σε εκκλησία, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα Μαύρα παιδιά), I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free και το Pirate Jenny του Κουρτ Βάιλ (από την Όπερα της Πεντάρας).


Διαβάστε επίσης:
«Ζήσε ελεύθερα, σκέψου ελεύθερα, ανάπνευσε ελεύθερα, φάε ελεύθερα»
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ είπε
«Αν έρθουν για εμένα το πρωί, θα έρθουν για εσένα τη νύχτα»
εμφάνιση σχολίων