0
3
σχόλια
761
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η θρυλική ακτιβίστρια, συγγραφέας, καθηγήτρια και σύμβολο του κινήματος Black Power, Άντζελα Ντέιβις, είπε
 
DOCTV.GR
3 Ιουνίου 2020
Δεν δέχομαι αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω. Αλλάζω αυτά που δεν μπορώ να δεχτώ.

Η ιδέα της ελευθερίας, είναι έμπνευση. Όμως τι σημαίνει αυτό; Αν είσαι ελεύθερος με την πολιτική έννοια, αλλά δεν έχεις να φας, τι είναι αυτό; Ελευθερία να πεινάσεις;

Το κίνημα Black Lives Matters δεν διακηρύττει απλώς ότι οι ζωές των Αφροαμερικανών έχουν αξία. Σε πολλές περιπτώσεις είναι οι γυναίκες, φεμινίστριες ή ομοφυλόφιλες, που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις και τις δράσεις της οργάνωσης. Εξαιτίας αυτού πολλοί νεαροί μαύροι δηλώνουν σήμερα φεμινιστές, κάτι ασυνήθιστο παλιά.

Ο ρατσισμός είναι ένα πολύ πιο μυστικό, πολύ πιο κρυφό είδος φαινομένου, αλλά ταυτόχρονα είναι ίσως πιο τρομερός από ποτέ.

Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες της δημοκρατίας. Όμως η δημοκρατία πρέπει να χειραφετηθεί από τον καπιταλισμό. Όσο παραμένουμε σε μια καπιταλιστική δημοκρατία, το μέλλον μια οικονομικής και φυλετικής ισότητας, θα μας διαφεύγει.


Όσο τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία όπου η πειθαρχεία και η ασφάλεια έχουν μεγαλύτερη αξία από την γνώση και τη διανοητική ανάπτυξη, τόσο θα πηγαίνουν σε προπαρασκευαστικά σχολεία για φυλακή.

Οι φυλακές έχουν σχεδιαστεί για να «σπάνε» τα ανθρώπινα όντα, να μετατρέπουν τον πληθυσμό τους σε δείγματα ζωολογικού κήπου - υπάκουα στους φύλακες, αλλά επικίνδυνα το ένα προς το άλλο.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος προς την ελευθερία καταδιωκόταν πάντα από το θάνατο.

Καπιταλισμός και ρατσισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όμως "macho" ιδεολογήματα υπάρχουν και στην Αριστερά. Η θεωρία του κοινωνικού φύλου μπορεί να αποβεί αντίδοτο στις πατριαρχικές τάσεις του μαρξισμού. Το φύλο υπερβαίνει την τάξη, υπάρχει μια κυριαρχία αρσενική και φυλετική ταυτόχρονα. Ταυτόχρονα, ο αρχετυπικός εργάτης νοείται ως λευκός και αρσενικός. Το τρανς κίνημα μας βοήθησε να κατανοήσουμε ότι επαναστατική διαδικασία είναι η αμφισβήτηση και όχι η κανονικοποίηση της δυαδικής δομής του φύλου.

Ο ρατσισμός, είναι ένα όπλο που χρησιμοποιείται από τους πλούσιους για να αυξάνει τα κέρδη τους με το να πληρώνουν λιγότερο τους μαύρους για τη δουλειά τους.

Αποφάσισα να διδάξω γιατί πιστεύω ότι κάθε άτομο που μελετά τη φιλοσοφία πρέπει να συμμετέχει ενεργά.

Αυτή η χώρα χρειάζεται περισσότερους άνεργους πολιτικούς.

Είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με την πρόκληση της κατανόησης των πολύπλοκων τρόπων με τους οποίους συμπλέκονται μεταξύ τους η φυλή, η κοινωνική τάξη, το φύλο, η σεξουαλικότητα, η εθνικότητα- αλλά και του πώς να ξεπεράσουμε αυτές τις κατηγοριοποιήσεις.

Για να καταλάβει κανείς πώς λειτουργεί μια κοινωνία, πρέπει να καταλάβει τη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η φυλακή μας ανακουφίζει από την ευθύνη του να καταπιαστούμε σοβαρά με τα προβλήματα της κοινωνίας μας, ειδικά αν αυτά πηγάζουν από τον ρατσισμό και τον καπιταλισμό.

Αν έρθουν για εμένα το πρωί, θα έρθουν για εσένα τη νύχτα.


Η Άντζελα Ντέιβις (Angela Yvonne Davis, 26 Ιανουαρίου 1944) είναι Αμερικανίδα πολιτική ακτιβίστρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Εμφανίστηκε ως εξέχουσα ακτιβίστρια της δεκαετίας του 1960 συνεργαζόμενη με το Κόμμα Μαύρων Πανθήρων και ασχολούμενη ιδιαίτερα με το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης, του Παρισιού, της Φραγκφούρτης και της Καλιφόρνιας, όπου διδάχθηκε φιλοσοφία και κοινωνιολογία από τον παγκοσμίως διάσημο διανοητή Χέρμπερτ Μαρκούζε. Είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σάντα Κρουζ. Είναι επίσης πρώην διευθύντρια του τμήματος φεμινιστικών σπουδών του πανεπιστημίου. Το γεγονός ότι η Ντέιβις ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οδήγησε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Ρόναλντ Ρήγκαν το 1969 να προσπαθήσει να την εμποδίσει να διδάξει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Η Ντέιβις υποστήριξε τις κυβερνήσεις του Ανατολικού Μπλοκ για αρκετές δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ήταν δύο φορές υποψήφια για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Έφυγε από το κόμμα το 1991.

Ανάμεσα στα έτη 1970-1972, βρέθηκε στη φυλακή, αντιμέτωπη με θανατική ποινή, καθώς στις 7 Αυγούστου του 1970, τρεις μαύροι, και ένας δικαστής σκοτώθηκαν ύστερα από ένοπλη απόπειρα απαγωγής του τελευταίου από δικαστήριο της καλιφορνέζικης πόλης Σαν Ραφαέλ, με στόχο τον εκβιασμό των αρχών για την απελευθέρωση των τριών καταδίκων της Σολεδάδ. Στις 15 Αυγούστου εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη της απολυμένης καθηγήτριας Άντζελα Ντέιβις, με τις κατηγορίες του φόνου πρώτου βαθμού, της απαγωγής και της συνωμοσίας. Το FBI κατηγόρησε την Ντέιβις για συνενοχή στην αιματηρή απόπειρα στο Σαν Ραφαέλ, υποστηρίζοντας ότι τρία από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα ήταν καταχωρισμένα στο όνομα της. Η Ντέιβις συνελήφθη στις 13 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και φυλακίστηκε στην Καλιφόρνια σαν εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματίας. Μόνο έπειτα από μια μεγάλη κινητοποίηση προοδευτικών οργανώσεων και διανοουμένων και κάτω από την πίεση μεγάλης μερίδας του Τύπου, οι δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκριναν αντισυνταγματική την ποινή του θανάτου για την περίπτωση της Ντέιβις και επέτρεψαν την απελευθέρωσή της με χρηματική εγγύηση εν αναμονή της δίκης της, που έγινε ενάμιση χρόνο αργότερα.


Διαβάστε επίσης:
Ο Λούθερ Κινγκ είπε
VIDEO: Το ντοκιμαντέρ για το κίνημα Black Power
VIDEO: Ο λαθρεπιβάτης
εμφάνιση σχολίων