0
2
σχόλια
249
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Μία προπαρασκευαστική συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής, και αυτή με την Κύπρο. Aπό τον Θοδωρή Καραγιαννίδη
 
PRESS
24 Ιουλίου 2020
Την ώρα που η κυβέρνηση και το μιντιακό σύστημα ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός είχε πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συναντήσεις για την προετοιμασία της πρόσφατης Σύνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν εμφατικά το αφήγημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε προπαρασκευαστικές  συναντήσεις και, συμμαχίες για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Το επίσημο Δελτίο Αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σύνοδο του τετραημέρου 17 - 21 Ιουλίου περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις προπαρασκευαστικές διμερείς και πολυμερείς επαφές μεταξύ κρατών μελών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διαμόρφωση συμμαχιών στη διαπραγμάτευση για την τελική διαμόρφωση του Ταμείου και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τις χώρες του Βίσεγκραντ» (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) αλλά και τους «φειδωλούς» (Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία) που τελικά επιβλήθηκαν πολιτικά.

Στο δελτίο, αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται στην τελευταία θέση καθώς στη διάρκεια της Συνόδου πραγματοποίησε μόλις μια συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Αντίστοιχες επιδόσεις είχαν μόνο ο Κροάτης και ο Εσθονός Πρωθυπουργός.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόντε πραγματοποίησε 10 συναντήσεις, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ 7, ο Πορτογάλλος Αντόνιο Κόστα 4. Ακόμη και ηγέτες διεθνώς απομονωμένοι όπως οι Όρμπαν και ο Μοριαβιέτσκι είχαν ικανοποιητικό αριθμό συναντήσεων.

Επί της ουσίας επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική πλευρά ήταν απομονωμένη και απροετοίμαστη στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός απείχε από οποιαδήποτε προετοιμασία με τους ηγέτες της συμμαχίας του Νότου και περιορίστηκε στις υποχρεωτικές παρουσίες της ολομέλειας.


Πηγή: Ερευνητική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕPRS) via tvxs.gr
εμφάνιση σχολίων