0
1
σχόλια
337
λέξεις
CULTURE
Από τις 10 Ιουνίου, η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix διαθέτει την νέα κατηγορία περιεχομένου, την «Black Lives Matter»
 
DOCTV.GR
18 Ιουνίου 2020
Στον απόηχο της δολοφονίας του George Flynt από αστυνομική βία αλλά και των εκρηκτικών διαμαρτυριών που ακολούθησαν στην Αμερική, το παγκόσμιο κανάλι έφτιαξε το σχετικό tag.

To πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ 13η τροπολογία της Ava DuVernay σε ανεξάρτητη παραγωγή του Netflix, αποτελεί μια σύντομη εξήγηση του κοινωνικού φυλετικού πειράματος που έχει συντελεστεί εις βάρος των μαύρων της Αμερικής αλλά και πως αυτό μπορεί να επαναληφθεί (και έχει) σε οποιαδήποτε άλλη «μειονότητα» για λόγους οικονομικής και πολιτικής σκοπιμότητας και εκμετάλλευσης.

Το ντοκιμαντέρ για τον αφροαμερικανό ηγέτη Malcom X είναι ένα κατατοπιστικό σίριαλ. Το φιλμ-ντοκιμαντέρ Becoming έχει θέμα την πρώτη αφροαμερικανή «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα. Το μουσικό ντοκιμαντέρ Πυροβολώντας το Bob Marley προσπαθεί να χαρτογραφήσει την εγκληματική απόπειρα εναντίον του σε μια εποχή που τα μαύρα κινήματα ΄πολιτικών δικαιωμάτων αποτελούσαν τον «εχθρό των ΗΠΑ» και η Τζαμάικα «θα μπορούσε να μετατραπεί σε Κούβα».

Το Ποινή μιλάει για τον Καλίφ Μπράοντερ, και αποτελεί ένα παράδειγμα –όχι μια εξαίρεση– σχετικά με το πώς το σύστημα δικαιοσύνης της Αμερικής έφτασε να στέλνει μαζικά αθώους στην βιομηχανία των φυλακών, βάζοντας εισαγγελείς να εκβιάζουν με εξουθενωτικές ποινές μαύρους και φτωχούς Αμερικανούς προκειμένου οι υποθέσεις τους να μην φτάσουν ποτέ στο δικαστήριο (βλέπε το 97 % των υποθέσεων). Ο ανήλικος Καλίφ αρνήθηκε τον συμβιβασμό και τιμωρήθηκε από το σύστημα. Πέρασε 3 χρόνια στη φυλακή άδικα, αντιμετωπίζοντας εκδικητική συμπεριφορά από τους φύλακες και απίστευτες καθυστερήσεις από το δικαστήριο. Όταν τελικά αθωώθηκε, αυτοκτόνησε.

Το δραματικό σίριαλ Όταν μας βλέπουν βασίζεται στην πραγματική ιστορία μιας παρέας αφροαμερικανών εφήβων που φυλακίστηκαν όταν κατηγορήθηκαν για το βιασμό μιας λευκής στο Σέντραλ Παρκ. Μάλιστα ο Τραμπ είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία εναντίον τους. Αποδείχθηκε από εξετάσεις dna ότι ήταν αθώοι.

Η κατηγορία περιέχει φιλμ και ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργηθεί από μαύρους καλλιτέχνες. Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ.


Διαβάστε επίσης:
«Αν έρθουν για εμένα το πρωί, θα έρθουν για εσένα τη νύχτα»
VIDEO: Το ντοκιμαντέρ για το κίνημα Black Power
«Το πιο επικίνδυνο δημιούργημα κάθε κοινωνίας είναι ο άνθρωπος που δεν έχει τίποτα να χάσει»
Ο Λούθερ Κινγκ είπε
εμφάνιση σχολίων