0
1
σχόλια
655
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ο 24χρονος Νίκος Σακελλίων δολοφονήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από αστυνομικούς που αθωώθηκαν
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Ιουνίου 2020
Απόγευμα Μαΐου του 2008. Οδός Αναξαγόρα, Αθήνα.  Ένας πολίτης, βιντεοσκοπεί με το κινητό του τηλέφωνο από το παράθυρο του γραφείου, το λιντσάρισμα ενός νεαρού άντρα από τέσσερις αστυνομικούς. Ο νεαρός καταρρέει. Οι αστυνομικοί τον εγκαταλείπουν αναίσθητο στο δρόμο. Τελικά, ο νεαρός πεθαίνει μέσα στο ασθενοφόρο που τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

«Ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν με μπουνιές, σφαλιάρες και αγκωνιές πίσω από το κεφάλι» περιγράφει ο μάρτυρας. «Δεν προσπάθησε να διαφύγει. Ούρλιαζε. Ένας αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα. Γονάτισε κι άρχισαν να τον σέρνουν. Πέρασε ώρα μέχρι να του βγάλουν τις χειροπέδες. Δεν του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, ούτε του κάνανε μαλάξεις όπως λένε. Κάθονταν και τον κοίταζαν μέχρι που ήρθε το ασθενοφόρο. Είδα τρομακτική ένταση στα χτυπήματα που δεχόταν. Η βία ήταν συγκλονιστική».
 

Το πτώμα εξαφανίστηκε για 12 ώρες και όταν το παρέλαβαν για εξετάσεις, παραμορφωμένο και σε πλήρη σήψη, είχε ένα σακουλάκι  με ναρκωτικά στο λάρυγγα  

Ο Νίκος Σακελλίων, δολοφονήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από αστυνομικούς. Ήταν 24 χρόνων, φοιτητής Αρχιτεκτονικής και αθλητής. Το πτώμα εξαφανίστηκε για 12 ώρες και όταν το παρέλαβαν για εξετάσεις, παραμορφωμένο και σε πλήρη σήψη, είχε ένα σακουλάκι  με ναρκωτικά στο λάρυγγα.

Η επιμονή του πατέρα του, να μάθει τι συνέβη στο παιδί του, έφερε την υπόθεση στο φως. Ζητούσε πληροφορίες σε όλη τη γειτονιά, κολλώντας τη φωτογραφία του παντού. Η δίκη πήγαινε από αναβολή σε αναβολή και έγινε μετά από έξι χρόνια. Η κατηγορία για τους τέσσερις αστυνομικούς ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια.
 

Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του το βίντεο ενώ ο ιατροδικαστής που παρέλαβε το πτώμα δεν κατέθεσε  

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως βρήκαν τον 24χρονο σε κωματώδη κατάσταση στο οδόστρωμα. Στη συνέχεια, είπαν πως όταν τους είδε, κατάπιε ένα σακουλάκι με ηρωίνη, πράγμα που όμως δεν είχε εντοπίσει ο διασώστης του ΕΚΑΒ όταν του έκανε ενδοτραχειακή διασωλήνωση. Όμως αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο, όχι μόνο είπε πως είδε τους αστυνομικούς να χτυπάνε το κεφάλι του νεαρού στον τοίχο, αλλά έδωσε και το περιστατικό που είχε καταγράψει με το κινητό του. Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του το βίντεο ενώ ο ιατροδικαστής που παρέλαβε το πτώμα δεν κατέθεσε. Η επίσημη, εκ των υστέρων και χωρίς καταγραφή από τους γιατρούς που τον παρέλαβαν, αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός.

Οι αστυνομικοί Γιώργος Πανέλας, Χαράλαμπος Βαϊτσούδης, Χαράλαμπος Παπαναστασίου και Μαρία Μουστελά, παρά τις μαρτυρίες και τα βίντεο-ντοκουμέντα, αθωώθηκαν από όλες τις βαθμίδες της ελληνικής Δικαιοσύνης. O πατέρας του δολοφονημένου Νίκου, είπε: «Η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε χέρια αστυνομικών, που έχουν μάθει να σκοτώνουν και να μην έχουν ευθύνη».
 

Ο Νίκος Σακελλίων είναι άλλος ένας ξεχασμένος George Floyd. Και δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος  

Ο θάνατος του Νίκου Σακελλίων σιγά-σιγά εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ. Επτά μήνες αργότερα, η Ελλάδα καιγόταν από οργή για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από σφαίρα αστυνομικού. Η δικαστική απόφαση που απάλλαξε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα από τα ισόβια για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, επιβεβαίωσε ξανά το γεγονός πως η αστυνομική βία την γλιτώνει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Ο Νίκος Σακελλίων είναι άλλος ένας ξεχασμένος George Floyd. Και δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος.

Έκθεση για την αστυνομική βία στην Ελλάδα, αναφέρει όχι μόνο πως προσβάλλονται στοιχειώδη δικαιώματα από αστυνομικούς προς του πολίτες, αλλά και πως υπάρχει συναδελφική ανοχή  σε αρκετές περιπτώσεις διοικητικής διερεύνησης καταγγελιών.

Από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και το τέλος του 2018 ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, επιλήφθηκε επί 321 υποθέσεων σε σώματα ασφαλείας και σε αστυνομία. Από αυτές τις υποθέσεις, 25 αφορούν βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, 49 παράνομη χρήση όπλου, 10 προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, 3 προσβολή κατά της ζωής, 37 προσβολή κατά της προσωπικής ελευθερίας, 145 προσβολή κατά της σωματικής ακεραιότητας, 7 ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ σε 21 περιπτώσεις διερευνήθηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.


Διαβάστε επίσης:
Τι επιτρέπεται και τι όχι βάσει νόμου να κάνει η Αστυνομία
Η αστυνομία των ΗΠΑ πυροβολεί κυρίως άοπλους αφροαμερικανούς
VIDEO: Η αστυνομία παραδέχεται βασανισμό ΑμΕΑ στο ΑΤ Ομόνοιας
εμφάνιση σχολίων