0
1
σχόλια
665
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Εύχομαι απλώς ο κόσμος να ήταν διπλάσιος και το ήμισυ να ήταν ακόμη ανεξερεύνητο». Ο αγαπημένος φυσιοδίφης, πίσω από τα περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ Planet Earth και Blue Planet, μιλάει
 
DOCTV.GR
3 Ιουνίου 2020
Υπάρχουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια διαφορετικά είδη ζώων και φυτών στον κόσμο. Τέσσερα εκατομμύρια διαφορετικές λύσεις στο πρόβλημα του να μένεις ζωντανός.

Η στιγμή της Κρίσης έφθασε. Δεν μπορούμε πια να λέμε ότι υπάρχει χρόνος. Πρέπει να αλλάξουμε και να εγκαταλείψουμε την ανούσια αισιοδοξία, προς χάρη ριζικών λύσεων και αποφάσεων ζωής και θανάτου.

Από τότε που φτάσαμε σε αυτόν τον πλανήτη ως είδος, τον κόψαμε, τον σκάψαμε, τον κάψαμε, τον δηλητηριάσαμε. Σήμερα το κάνουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ.

Μου φαίνεται ότι ο φυσικός κόσμος είναι η μεγαλύτερη πηγή ενθουσιασμού, η μεγαλύτερη πηγή ομορφιάς, η μεγαλύτερη πηγή πνευματικού ενδιαφέροντος. Είναι η μεγαλύτερη πηγή τόσων πολλών πραγμάτων που κάνουν τη ζωή να αξίζει.

Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι ασχολήθηκα με τη μαγνητοσκόπηση του φυσικού κόσμου πριν από πενήντα χρόνια επειδή είχα να μεταφέρω ένα υπέροχο μήνυμα για τη διατήρησή του.  Είχα όμως πάντα μεγάλη χαρά να παρατηρώ τον φυσικό κόσμο και να βλέπω τι συμβαίνει.

Δεν έχω αυτοκίνητο, δεν είχα ποτέ. Θα μπορούσα να πω ότι αυτό συμβαίνει επειδή έχω αυτήν την εξαιρετικά τρυφερή περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι μισώ την οδήγηση.

Πριν από εκατό χρόνια, υπήρχαν ενάμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη. Τώρα, πάνω από έξι δισεκατομμύρια συσσωρεύονται στον εύθραυστο πλανήτη μας. Ακόμα κι έτσι, εξακολουθούν να υπάρχουν μέρη που μόλις αγγίζει η ανθρωπότητα.

Πολλά άτομα κάνουν ό, τι μπορούν. Αλλά η πραγματική επιτυχία θα έρθει μόνο εάν υπάρξει αλλαγή στις κοινωνίες μας, στα οικονομικά μας και στην πολιτική μας.

Αν η ανθρωπότητα εξαφανιζόταν ξαφνικά,  ο πλανήτης θα ήταν καλύτερα.

Στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον φυσικό κόσμο η κάθε ανάσα αέρα που παίρνουμε και η κάθε μπουκιά που τρώμε.

Ας μην ξεχνάμε ότι γνωρίζουμε τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το παράδοξο. Ότι αρνούμαστε να λάβουμε μέτρα, τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητα, ενώ κάθε χρόνος που περνάει καθιστά τα μέτρα αυτά ολοένα και πιο δύσκολα.

Εύχομαι απλώς ο κόσμος να ήταν διπλάσιος και το ήμισυ να ήταν ακόμη ανεξερεύνητο.

Τα προβλήματα σε 20-30 χρόνια θα είναι τόσο μεγάλα που θα αποτελούν αιτία για κοινωνική αναταραχή, για αλλαγές στον τι τρώμε, στο πώς ζούμε. Το πιο ενθαρρυντικό πράγμα που βλέπω είναι ότι η φωνή των αυριανών ψηφοφόρων ήδη ακούγεται πολύ, πολύ ξεκάθαρα.

Ο Κήπος της Εδέμ δεν υπάρχει πια. Έχουμε αλλάξει τον κόσμο τόσο πολύ, που οι επιστήμονες λένε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα γεωλογική εποχή: την εποχή των ανθρώπων.

Οι νέοι νοιάζονται. Ξέρουν ότι αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο πρόκειται να μεγαλώσουν, ότι θα περάσουν εδώ το υπόλοιπο της ζωής τους. Αλλά, νομίζω ότι είναι κάτι πιο ιδεαλιστικό από αυτό. Στην πραγματικότητα, πιστεύουν ότι το ανθρώπινο είδος, δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταστρέφει.

Κανείς δεν θα προστατεύσει αυτό που δεν τον ενδιαφέρει. Και κανείς δεν θα νοιαστεί για αυτό που δεν έχει βιώσει ποτέ.

Βρισκόμαστε σε ένα μοναδικό στάδιο στην ιστορία μας. Ποτέ πριν δεν είχαμε τέτοια συνειδητοποίηση για το τι κάνουμε στον πλανήτη και ποτέ δεν είχαμε τη δύναμη να κάνουμε κάτι γι 'αυτό. Σίγουρα όλοι έχουμε την ευθύνη να φροντίζουμε τον Μπλε πλανήτη μας. Το μέλλον της ανθρωπότητας και όλη η ζωή στη γη, εξαρτάται από εμάς.

Αν τα εγγόνια μου με κοιτάξουν κατάματα και μου πουν «ήταν γνωστό ότι τόσα είδη ζώων εξαφανίζονταν και συ δεν έκανες τίποτα, δεν είπες τίποτα», ε, τότε θα φταίω. Δεν ξέρω όμως τι άλλο θα μπορούσα πια να κάνω.


Ο Sir David Frederick Attenborough (8 Μαΐου 1926) [2] είναι Άγγλος τηλεοπτικός παραγωγός και φυσικός ιστορικός. Φυσιοδίφης, κινηματογραφιστής και συγγραφέας, είναι πιο γνωστός για τη δημιουργία και την παρουσίαση των εννέα σειρών ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας της συλλογής Life του BBC, που μαζί αποτελούν μια ολοκληρωμένη έρευνα για τα ζώα και τα φυτά στη Γη. Είναι επίσης ο άνθρωπος πίσω από τα περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ Planet Earth και Blue Planet. Το 2002, ανακηρύχθηκε μεταξύ των 100 Μεγαλύτερων Βρετανών μετά από δημοσκόπηση του BBC. Είναι ο μόνος  που έχει κερδίσει BAFTA για ασπρόμαυρα προγράμματα ενώ το 2018 και το 2019, έλαβε Primetime Emmy Awards (Outstanding Narrator).
εμφάνιση σχολίων