0
10
σχόλια
277
λέξεις
VISUALISM
Ζαχαρίας Στέλλας: Τόσο οι φωτογραφίες όσο η έρευνά του για τη ζωή και την παράδοση των Κυκλάδων έχει γίνει πλέον κομμάτι της ιστορίας
 
DOCTV.GR
20 Ιουλίου 2021
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του από τα ελληνικά καλοκαίρια της Πάρου και των Κυκλάδων ήταν για πολλές δεκαετίες άγνωστες. Ο Στέλλας δεν πουλούσε την τέχνη του, συνήθιζε να φτιάχνει λευκώματα που τα χάριζε. Πολλές από τις φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά και βιβλία, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε εκθέσεις στην Ελλάδα μας και στο εξωτερικό ενώ σήμερα το φωτογραφικό του αρχείο βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο φωτογράφος Ζαχαρίας Στέλλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Η μητέρα του ήταν Αθηναία και ο πατέρας του Παριανός, από το χωριό Μάρπησσα. Στον βιβλιοδέτη πατέρα του οφείλει τη μεγάλη του αγάπη για το νησί αλλά και για τα βιβλία.


Όταν τελείωσε το γυμνάσιο, διορίστηκε στην Τράπεζα Πίστεως, σε ηλικία 16 ετών. Απέκτησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή στις αρχές της δεκαετίας του '50. Το 1956 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) που είχε μόλις ιδρυθεί. Μέσα στους κόλπους της ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα. Συμμετείχε σε εκθέσεις, ομιλίες και αρθρογράφησε ως συνεργάτης στο περιοδικό "Ελληνική Φωτογραφία Το 1965 και το 1971 του απονεμήθηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης οι τιμητικοί τίτλοι AFIAP και EFIAP, αντίστοιχα.

Δημιούργησε πέντε προσωπικές εκδόσεις που δεν κυκλοφόρησαν στο εμπόριο. Τις δώρισε ο ίδιος σε βιβλιοθήκες, ιδρύματα και ανθρώπους του πνεύματος, ενώ συμπεριέλαβε το γλωσσικό και λαογραφικό υλικό από τη συστηματική έρευνά του σχετικά με την Πάρο. Μια έρευνα που κράτησε ούτε λίγο ούτε πολύ πενήντα χρόνια.  Το 1997 σταμάτησε να φωτογραφίζει. Το 2005 δώρισε όλο το υλικό του στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.


Διαβάστε επίσης:
ΓΚΑΛΕΡΙ: Οι «λύκοι της θάλασσας»
12 μικρά νησιά του Αιγαίου
ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ: Οι Μικρές Κυκλάδες
εμφάνιση σχολίων