0
1
σχόλια
465
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η εισαγγελέας της δίκης Τοπαλούδη, Αριστοτέλεια Δόγκα, μιλάει
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Μαΐου 2020
Της αγόρευσής της υπεραμύνθηκε η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα, στη δίκη για τον βιασμό, τα βασανιστήρια και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» τόνισε, ότι αν δεν υπήρχε η παρέμβασή της, η δίκη θα είχε «τιναχθεί στον αέρα», ενώ αναφέρθηκε και στις επικρίσεις που δέχθηκε, κάνοντας λόγο για πιέσεις που της ασκήθηκαν και κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, ζήτησε πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος της, υποστηρίζοντας πως στην αγόρευσή της «αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και συλλήβδην στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας». Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, την κατηγόρησε για «συναισθηματική ταύτιση» με το θύμα, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί «ανασφάλεια δικαίου».
 

«Δεν δικάζω με τον κόσμο. Έτυχε ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί μου. Δεν το προκάλεσα, δεν το επεδίωξα. Η αγόρευση του εισαγγελέα αλίμονο αν δεν προκαλέσει»  

Η Αριστοτελεία Δόγκα, αναφέρει: «Έχω μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο τα επόμενα 24ωρα να δηλώσω την παραίτησή μου από το Δικαστικό Σώμα, όμως προσπαθούν να με αποτρέψουν άνθρωποι από το περιβάλλον μου».

«Αυτά που άκουσα για την αγόρευσή μου είναι τραγικά. Λυπάμαι πάρα πολύ. Υπάρχει τεράστιο θέμα για τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, και αυτά που δήλωσε. Το δικό μου το δικαστήριο δεν έγινε ποτέ "λαϊκή απογευματινή". Θα πρέπει να ήταν πρώτα εκεί να ακούει και ύστερα να εκφέρει άποψη».

«Εμένα με νοιάζει να καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται. Αν πίστευα ότι ο ένας τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους στη δίκη Τοπαλούδη έπρεπε να πάρει ένα ελαφρυντικό για μειωμένο καταλογισμό, σε κόντρα όλων, θα το πρότεινα».

«Δεν δικάζω με τον κόσμο. Έτυχε ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί μου. Δεν το προκάλεσα, δεν το επεδίωξα. Η αγόρευση του εισαγγελέα αλίμονο αν δεν προκαλέσει».

«Ο εισαγγελέας πρέπει να στηρίξει την κατηγορία να πείσει τους ενόρκους. Τι να πω; Τι καλά παιδιά που ήταν και τι ωραία που φέρθηκαν; Όταν άκουσα τα απίστευτα ψέματα, είπα στους ίδιους – και όχι στους δικηγόρους όπως μνημονεύτηκε – ότι συσκοτίσατε την υπόθεση. Ακόμη και αυτό που αναφέρατε για το δάκρυ μου, αυτό δεν είχε σχέση με την υπόθεση Τοπαλούδη, αλλά με σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα εκείνες τις ημέρες και υπέφερα πραγματικά».

«Τα σχόλιά μου αφορούσαν τους ανίκανους νομικούς και όχι το σύνολο αφού ήμουν κι εγώ δικηγόρος. Στη διάρκεια της δίκης έχω μιλήσει πολλές φορές για τον θετικό ρόλο που είχε άλλος δικηγόρος, νομικός εκπρόσωπος των κατηγορουμένων που έκανε σημαντικές προσπάθειες να λάμψει η αλήθεια, ο οποίος τελικώς αποχώρησε από την υπεράσπιση».

«Δεν μπορώ τα ψέματα και τις διαπλοκές. Βεβαίως, υπάρχουν και δικηγόροι εντιμότατοι κι έχω πολλούς φίλους δικηγόρους».

«Δεν θα μου απαγορεύσει κανείς να είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος».


Διαβάστε επίσης:
Η αγόρευση της εισαγγελέως για την υπόθεση Τοπαλούδη
Η «προσωπική τοποθέτηση» του Σκέρτσου
εμφάνιση σχολίων