1
1
σχόλια
225
λέξεις
VIDEO
To μίνι ντοκιμαντέρ Πετρέλαιο και νερό έχει προβληθεί διεθνώς και μιλάει για τις εξορύξεις και το κύμα αντίδρασης που ξέσπασε και επικράτησε ως φωνή πολιτικής λογικής στην Μεσόγειο. Εμείς;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
28 Μαΐου 2020
Πολλές χώρες εγκαταλείπουν την ολέθρια ιδέα της εξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Όμως η Ελλάδα επιμένει να συντηρεί το δρόμο για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Καθώς η πανδημία δημιουργεί κρίση στο πετρέλαιο, η ελληνική κυβέρνηση με νέους αντι - περιβαλλοντικούς νόμους δίνει το πράσινο φως σε εξορύξεις και αιολικές «βιομηχανίες» σε προστατευμένες περιοχές Natura 2000 αλλά και σε νησιά. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες, οι κάτοικοι των νησιών Άνδρος και Τήνος κατάφεραν να σταματήσουν την εγκατάσταση αιολικών ανεμογεννητριών, κι αυτό είναι μια αρχή.

Όμως δεν είναι αρκετό. Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος προσπαθεί να σφραγίσει τις ρωγμές μέσα από τις οποίες τα κινήματα στην Ισπανία και την Ιταλία κατόρθωσαν να επηρεάσουν καθοριστικά την πολιτική των κρατών, όπως τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών και των περιβαλλοντικών φορέων να γνωμοδοτούν καθώς και το καθεστώς των προστατευόμενων περιοχών.

Το ντοκιμαντέρ «Πετρέλαιο και Νερό» της Ευρυδίκης Μπερσή και του Σάββα Καρμανιόλα, εξερευνά τους αγώνες των λαών της Μεσογείου, για να μείνουν τα ορυκτά καύσιμα εκεί όπου ανήκουν: στην γη.

Το βίντεο γυρίστηκε στην Ισπανία και την Ιταλία στα τέλη Ιανουαρίου 2020. Το άρθρο που το συνόδευσε έγινε εξώφυλλο στο αμερικανικό περιοδικό The Nation.


Διαβάστε επίσης: Τα «Αιολικά Πάρκα» και οι περιοχές Natura 2000
εμφάνιση σχολίων