0
1
σχόλια
677
λέξεις
ΖΗΝ
Ίσως κάνουμε λάθος γυμναστική ή δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά. Οι πιθανές αιτίες που σαμποτάρουν την προσπάθειά μας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
22 Ιουλίου 2020
Πώς χάνουμε λίπος από την κοιλιά; Η ερώτηση μετρά πάνω από 2 εκατομμύρια αναζητήσεις στο Google. Όμως υπάρχει λόγος που το λίπος της κοιλιάς φεύγει δύσκολα αφού τα λιπώδη κύτταρα που συγκεντρώνονται γύρω από την κάτω κοιλιακή χώρα (γνωστά ως «βήτα λιπαρά» κύτταρα), αρνούνται μας εγκαταλείψουν, ακόμα κι αν τρεφόμαστε σωστά και γυμναζόμαστε. Τι λάθη μπορεί να κάνουμε και να μη βλέπουμε αποτελέσματα; Ο Δρ. Luke James (Bupa UK) έχει κάποιες πιθανές απαντήσεις:

Δεν κοιμόμαστε αρκετά: 7 έως 9 ώρες είναι ιδανικές. Αν κοιμόμαστε λιγότερες, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απώλειας βάρους. Το θέμα είναι ορμονικό αφού όταν μας λείπει ύπνος, μειώνεται η παραγωγή των ορμονών γκρελίνη και λεπτίνη που ρυθμίζουν την όρεξή μας, άρα πεινάμε περισσότερο. Οι ίδιες ορμόνες αυξάνονται όταν έχουμε κοιμηθεί καλά με αποτέλεσμα να χορταίνουμε πιο εύκολα.

Κάνουμε λάθος τύπο προπόνησης: Οι κοιλιακοί δεν βοηθούν να χάσουμε λίπος από την κοιλιά. Ιδανικό λοιπόν είναι να επιλέξουμε έναν τύπο προπόνησης για ολόκληρο το σώμα. Η προπόνηση HIIT (High-Intensity Interval Training) περιλαμβάνει σύντομα διαστήματα έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με περιόδους ανάκαμψης χαμηλής έντασης, και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψουμε λίπος σε όλο το σώμα και να αυξήσουμε τον καρδιακό μας ρυθμό.

Καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη: Είναι «κρυμμένη» παντού. Σε αναψυκτικά, κρασιά, ψωμί, συσκευασμένα τρόφιμα, ακόμα και προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Επίσης τα φρούτα, αν και υγιεινά, έχουν υψηλά επίπεδα φυσικών σακχάρων. Καλό είναι λοιπόν να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων και να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες απλώς υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά) και περισσότερα φρέσκα ή βραστά λαχανικά.

Δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη: Οι πηγές πρωτεΐνης, όχι μόνο βοηθούν στην οικοδόμηση και διατήρηση του άπαχου μυϊκού ιστού, αλλά και μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα των θερμίδων που καίμε. Επειδή ορισμένες πηγές μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ιδανικά επιλέγουμε άπαχες, όπως ψάρι, στήθος κοτόπουλου και ασπράδια αυγών.

Έχουμε άγχος: Το άγχος δεν έχει μόνο ολέθρια αποτελέσματα στον οργανισμό μας αλλά και στη δίαιτά μας. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, ο οργανισμός μας εκκρίνει κορτιζόλη, ορμόνη που ανοίγει την όρεξη για ζαχαρούχες τροφές. Η παραγωγή της ορμόνης παραμένει ενεργή στο σώμα για πολλές ώρες μετά από ένα στρεσογόνο επεισόδιο, οπότε έτσι μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα λίπους που βρίσκεται γενικά στο σώμα μας αλλά και ειδικά στην κοιλιά μας.

Βιαζόμαστε να δούμε αποτελέσματα: Προσπαθούμε να χάσουμε λίπος και δεν βλέπουμε την ώρα. Όμως χρειάζεται χρόνος. Χρειάζεται χρόνος για να δη,ιουργήσουμε νέες συνήθειες και να ανταποκριθεί το σώμα μας. 8-12 εβδομάδες υπομονή είναι αρκετές για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα οφέλη.

Δεν παρακολουθούμε την πορεία μας: Ποιος είναι ο ημερήσιος μας στόχος σε θερμίδες και λιπαρά; Πόσες θερμίδες καταναλώσαμε σήμερα; Είναι εύκολο κάποιος να ξεπεράσει τα ημερήσια όρια πρόσληψης τροφής, όμως υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μας βοηθούν να παρακολουθούμε την πορεία μας, ώστε να μη χάνουμε το μέτρο.

Κάνουμε εξαντλητική δίαιτα: Μια πολύ αυστηρή και ολιγοθερμιδική διατροφή ίσως είναι δελεαστική, καθώς μπορεί να μας κάνει να πεινάσουμε μεν, αλλά βλέπουμε γρήγορα αποτελέσματα δε. Όμως όσο κι αν φαίνεται γρήγορη και εύκολη λύση, μπορεί περισσότερο να μας βλάψει παρά να μας ωφελήσει. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο διότι αν η πρόσληψη θερμίδων μειωθεί πολύ, ο οργανισμός μας περνά σε κατάσταση πείνας με αποτέλεσμα να επιβραδύνει ο μεταβολισμός και να αποθηκεύει ό,τι τρώμε, αλλά και γιατί γίνεται πολύ δύσκολο να συντηρήσουμε μετά όσο βάρος χάσαμε. Αποφεύγουμε λοιπόν τις δίαιτες εξπρές και κάνουμε λογικές και υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Κάνουμε υπερβολικά πολλή γυμναστική: Το σώμα μας, για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται να ξεκουράζεται. Το να γυμναζόμαστε υπερβολικά πολύ, χωρίς να δίνουμε χρόνο στον οργανισμό να ανακάμψει, αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, προκαλώντας κι άλλη συσσώρευση κοιλιακούς λίπους.

Δεν μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας: Το δυσκολότερο στην προσπάθεια, είναι να διατηρήσουμε τις καλές αλλαγές που έχουμε κάνει στον τρόπο διατροφής και ζωής. Αν νιώθουμε κουρασμένοι και αποθαρρυμένοι, δοκιμάζουμε νέα πράγματα, όπως το να γυμναστούμε παρέα με έναν φίλο ώστε να εμψυχώνει ο ένας τον άλλο, ή μαγειρεύουμε μαζί μια νέα, υγιεινή συνταγή.


Διαβάστε επίσης:
Όχι δίαιτα: 19 τροφές για να χάσουμε λίπος και βάρος
Κοιλιακοί: Ο μύθος για το πως εξαφανίζεται το τοπικό πάχος
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Καθημερινή άσκηση
εμφάνιση σχολίων