1
1
σχόλια
212
λέξεις
VIDEO
Ο τιμιότερος πολιτικός της γης, μιλά από την καραντίνα για την πολιτική διάσταση της πανδημίας
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
11 Απριλίου 2020
«Δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο ιός είναι μια πρόκληση που μας έστειλε η φύση για να μας υπενθυμίσει ότι οι άνθρωποι δεν είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του κόσμου που νομίζουμε πως είμαστε. Οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που αρέσκονται να καταστρέφουν πράγματα, μόνο και μόνο για να καταστρέψουν. Παγκοσμίως οι επιστήμονες λένε πως δεν είναι ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Είναι πως δεν το κάνουμε. Το θέμα δεν είναι οικολογικό. Είναι πολιτικό».

Ο Χοσέ Μουχίκα ήταν ο πρόεδρος της Ουρουγουάης (2010-2015), αγρότης και πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος στα χρόνια της δικτατορίας. Απέκτησε τον τίτλο του «Πιο Φτωχού Προέδρου», όταν αποκαλύφθηκε πως δίνει το 90% του μισθού του –που είναι 12.000 δολάρια– στο κράτος για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας. Η φιλοσοφία ζωής του είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτά που είναι απαραίτητα και πιο δίκαια.

Ο κύριος Μουχίκα μιλάει με αφορμή την πανδημία για την πολιτική της διάσταση. «Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν μέσα. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν πόροι. Επίσης είναι ψέμα ότι όλα είναι αδύνατα».

 

Διαβάστε επίσης:
Χοσέ Μουχίκα: Για μια δίκαιη κοινωνία
«Οι πλούσιοι να βγουν από την πολιτική»
Θα ανατραπούν όλα ή θα βρουν τη νομιμοποίησή τους καταστροφικές ιδέες;
Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο. Εδώ και τώρα!
εμφάνιση σχολίων