1
3
σχόλια
446
λέξεις
TECH
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της σκληροπυρηνικά πατριαρχικής κοινότητας των χασιδιστών, μια γυναίκα σπάει τα δεσμά της
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
10 Απριλίου 2020
«Στα μέρη μου έχουν πάρα πολλούς κανόνες και ο θεός  ζητά πάρα πολλά από εμένα. Γι αυτό έφυγα». Μια Χασιδική Εβραία από το Μπρούκλιν δραπετεύει από την ζωή της και μετακομίζει στο Βερολίνο, εγκαταλείποντας τον σύζυγο που παντρεύτηκε με προξενιό, την καταπιεστική οικογένεια και την κλειστή, γεμάτη κανόνες, «πρέπει» και περιορισμούς κοινότητα των Υπερορθόδοξων Εβραίων. Εκεί, έρχεται σε επαφή με μια ομάδα σπουδαστών μουσικής, και αρχίζει να παίρνει μια γεύση του πώς είναι στ’ αλήθεια ο έξω κόσμος, πέρα από τα περιορισμένα όρια της χασιδικής κουλτούρας. Καθώς σπάει τα δεσμά της και αναζητά το δρόμο προς την ελευθερία, έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της, αφού το οικογενειακό της περιβάλλον κάνει ό,τι μπορεί για να τη φέρει πίσω, ακολουθώντας απάνθρωπες τακτικές εκφοβισμού.

Η σκληροπυρηνική απομόνωση του χασιδικού τρόπου ζωής στην υποτιθέμενα «πιο ελεύθερη χώρα του κόσμου», μοιάζει σχεδόν εξωπραγματική. Η γυναίκα έχει μια πολύ συγκεκριμένη θέση στην θρησκευτική φιλοσοφία της κοινότητας. Πρέπει να είναι νοικοκυρά και να φέρνει στον κόσμο όσο περισσότερα παιδιά μπορεί ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες ψυχές από το Ολοκαύτωμα. Τίποτα περισσότερο δεν της επιτρέπεται. Δεν έχει δικαίωμα στη μόρφωση, την εκπαίδευση, τη διασκέδαση, δεν μπορεί καν να έχει άλλα ενδιαφέροντα ή χόμπι όπως το να παίζει απλώς πιάνο ενώ η ελευθερία της αμφισβητείται ακόμα και πάνω στο ίδιο της το σώμα.
 

Η δραματική σειρά βασίζεται στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Deborah Feldman «Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Root»  

Η δραματική σειρά 4 επεισοδίων του Netflix, έρχεται από την συν-δημιουργό του Deutschland 83, Anna Winger και βασίζεται στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Deborah Feldman «Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots». Η Feldman μεγαλωμένη στην κλειστή κοινότητα των χασιδιστών Εβραιών της Νέας Υόρκης, έκοψε τους δεσμούς με την εβραϊκή κοινότητα και κατάφερε να ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Γερμανία.

Ωστόσο, η σειρά οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στην ερμηνεία της πρωταγωνίστριάς της, Shira Haas. Η Haas γεννήθηκε το 1995 στο Ισραήλ, σε μια εβραϊκή οικογένεια. Οι γονείς της, είναι πολωνικής, ουγγρικής και τσεχικής καταγωγής. Ο παππούς της, επιζώντας του Ολοκαυτώματος, φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Για τον ρόλο της στη σειρά, Unorthodox, η Haas έπρεπε να μάθει Yiddish (γερμανοεβραϊκή διάλεκτο), έστω κι αν δεν γνώριζε λέξη πριν, αλλά και να κάνει μαθήματα πιάνου και φωνητικής, καθώς το τόξο της ιστορίας του χαρακτήρα της εξαρτάται από ένα πολλά υποσχόμενο μουσικό ταλέντο. Η σπαρακτική της ερμηνεία όταν τα παίζει όλα για όλα προκειμένου να κάνει πραγματικότητα αυτό που τόλμησε να ονειρευτεί, «κόβει» την ψυχή.


Διαβάστε επίσης:
Τι βλέπουμε στο Netflix τον Απρίλιο
Δωρεάν και online: Σινεμά στην ταινιοθήκη της ΕΡΤ
Οι καλύτερες ταινίες της δεκαετίας
εμφάνιση σχολίων