0
1
σχόλια
407
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Στην Ελλάδα της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας, αν δεν έχεις σπίτι τρως πρόστιμο και τρέχουν οι ΜΚΟ να στο σβήσουν
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
9 Απριλίου 2020
Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για όλους. Ακόμη και γι’ αυτούς που δεν έχουν σπίτι, ούτε βοήθεια μέσω κρατικής πρόνοιας ώστε να βρουν στέγη, ούτε βοήθεια από τους περαστικούς συμπολίτες τους πλέον, ούτε στοιχειώδη υποστήριξη από τις αλληλέγγυες κινήσεις και τις οργανώσεις που έβγαιναν στο δρόμο μέχρι την καραντίνα. Έτσι, πρόστιμα επιβλήθηκαν από τις αρχές σε άστεγους, με την αιτιολογία πως «παρέμεναν σε εξωτερικούς χώρους».

Στην Κρήτη των αμέτρητων airbnb και των κλειστών ξενοδοχείων πάνω από 10 πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε άστεγους. Το πρόστιμο που έκοψε σε έναν άστεγο, αστυνομικός του τοπικού Τμήματος Τροχαίας στο Ρέθυμνο, καταγγέλθηκε από την Κοινότητα Αλληλεγγύη Ηρακλείου. Δύο ακόμα περιπτώσεις αστέγων, εισέπραξαν επίσης τον ίδιο παραλογισμό ενώ ήταν καθ’ οδόν για τα συσσίτια της Σπλάντζιας στα Χανιά!Στη Θεσσαλονίκη, η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ κάνει λόγο για 6 διαφορετικά περιστατικά προστίμων σε άστεγους τις προηγούμενες ημέρες. Σε αυτά τα πρόστιμα περιλαμβάνεται κι ένα ζευγάρι που έλαβε πρόστιμο όχι μία, αλλά 4 φορές.

Οι άστεγοι χρειάζεται εκ των πραγμάτων να μετακινούνται προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους σε φαγητό, τουαλέτα, μπάνιο. Η επιβολή προστίμου σε αυτούς μόνο μέτρο συμμόρφωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ενώ η αδυναμία πληρωμής είναι δεδομένη.

Η ΑΡΣΙΣ που λειτουργεί σε με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, καλεί τους πολίτες, σε περίπτωση που γνωρίζουν άτομα στα οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο, ενώ ζουν επιβεβαιωμένα σε συνθήκες αστεγίας, να επικοινωνούν με την ΜΚΟ. Όμως θα πρέπει να γίνουν κι άλλα πέρα από αυτό το «αυτονόητο», όπως το να δοθεί οδηγία ώστε οι αρχές να αντιμετωπίζουν με στοιχειώδη λογική τέτοια περιστατικά αλλά και να προβλεφθούν από το κράτος δομές επείγουσας φιλοξενίας μιας και οι υπάρχουσες δεν επαρκούν.

Η ΑΡΣΙΣ αναφέρει πως οι αρχές θα προχωρήσουν σε διαγραφές των παράλογων αυτών προστίμων μέσα στο επόμενο διάστημα αλλά καλεί και να αλλάξουν οι διαδικασίες των ελέγχων –«να αξιολογείται η βεβαίωση αστεγίας ως επαρκούς εγγράφου για την δικαιολόγηση της παρουσίας ενός ατόμου σε εξωτερικό χώρο. Σε περιπτώσεις απώλειας ή έλλειψης του σχετικού εγγράφου προτείνουμε την επικοινωνία των ελεγκτικών αρχών με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, προκειμένου να επιβεβαιώνεται η αστεγία του προσώπου που την επικαλείται».

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ: Κοινωνική Υπηρεσία ΑΡΣΙΣ τηλ. 3210534652 Δευ-Παρ. 09:00-17:00 και τηλ. 6945426330
καθημερινά 10:00-22:00 και Σάβ.-Κυρ. τηλ. 6951661243 10:00-22:00. 
ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ: Υπηρεσία παιδικής προστασίας Δευτ- Παρ. 10:00-18:00 τηλ. 6908070490, Σα- Κυ. 10:00-18:00 τηλ. 6940979450.


Διαβάστε επίσης:
Η πόλη που έδωσε εργασία στους άστεγους
Ένα μήνα άστεγος
H Πάτρα έφτιαξε σπίτι φιλοξενίας για τους άστεγους
εμφάνιση σχολίων