0
1
σχόλια
613
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Είσαι γιατρός ή υπάλληλος σούπερ μάρκετ; Οι κάτοικοι του κτηρίου ζητούν από τον ιδιοκτήτη να σε διώξει ώστε να μην τους μολύνεις με τον ιό. Ευρώπη, 2020 μ.Χ.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ | ΦΩΤΟ: PEXELS
16 Απριλίου 2020
«Κάθε βράδυ στις 8 βγαίνουν στα μπαλκόνια για να τους χειροκροτήσουν. Ίσως ανάμεσα στους χειροκροτητές να είναι και οι άνθρωποι που τούς κάνουν τη ζωή δύσκολη». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας El Pais τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και υπάλληλοι που αναγκάζονται να εργαστούν βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Εργαζόμενοι σε γαλλικά νοσοκομεία υφίστανται ρατσιστική αντιμετώπιση από γείτονές τους που τούς ζητούν να φύγουν από τη γειτονιά για να μην τους μολύνουν με τον ιό. Η 24χρονη Σοφί, που εργάζεται ως νοσοκόμα σε νοσοκομείο της Τουλούζης, βρήκε στην πόρτα της ένα σημείωμα που έγραφε: "Γνωρίζοντας το επάγγελμά σας και με τον φόβο ότι μπορεί να αγγίξετε πόρτες κοινόχρηστων χώρων, σας ζητάμε να μετακομίσετε αλλού. Έτσι οι γείτονές σας θα αισθάνονται πιο ασφαλείς".

Την ίδια ημέρα στο Παρίσι οι κάτοικοι ενός κτηρίου στο 20ο διαμέρισμα ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη να διώξει μια νοσοκόμα που έμενε εκεί: "Δεν θέλουμε οι οικογένεια μας ή οι γείτονες μας να ζουν κάτω από αυτό τον κίνδυνο". Έτσι ο ιδιοκτήτης ζήτησε από τη νοσοκόμα να φύγει. Επίσης, μία συνταξιούχος κάλεσε με δάκρυα ραδιοφωνικό σταθμό για να πει ότι η κόρη της, που είναι νοσοκόμα, βρήκε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου της ένα σημείωμα που έγραφε: "Εκτιμούμε ότι δεν θα σταθμεύετε το αυτοκίνητο σας κοντά στο δικό μας".
 

«Αυτός ο ιός δεν έχει ως μόνη συνέπεια το βήχα. Αναδεικνύει και την σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων»  

Και στην Ισπανία όμως υπάρχουν παρόμοια περιστατικά. Η Έλενα που εργάζεται σε κέντρο Υγείας στο lcorcón, είδε πριν από λίγες ημέρες την πόρτα της ψεκασμένη με χλωρίνη και πιστεύει ότι αυτό έγινε από κάποιον γείτονα της. "Αυτός ο ιός δεν έχει ως μόνη συνέπεια το βήχα. Αναδεικνύει και την σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων", δήλωσε απογοητευμένη σε ΜΜΕ.

Και ο Χεζούς όμως που εργάζεται σε νοσοκομείο, αντίκρισε επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά από 12ωρη βάρδια, ένα σημείωμα πάνω στην πόρτα: "Γειά σου γείτονα. Γνωρίζουμε την καλή δουλειά που κάνεις στο νοσοκομείο και την εκτιμάμε. Πρέπει όμως να σκεφτείς και τους γείτονες σου. Εδώ μένουν παιδιά και ηλικιωμένοι. Υπάρχει άλλο μέρος να μείνεις, όπως το Barataria όπου μένουν οι επαγγελματίες. Σού ζητώ να το σκεφτείς, όσο διαρκεί η πανδημία".

Το σημείωμα ανέβασε στα social media η μητέρα του εργαζόμενου και λίγο αργότερα το ποστ γέμισε με μηνύματα υποστήριξης. "Υπάρχουν ακόμη μηνύματα υποστήριξης στα οποία δεν έχω απαντήσει. Με έχουν προσκαλέσει σε δείπνα, ενώ έβαλαν στην πόρτα μου και αφίσα που γράφει «Εδώ ζει ένας ήρωας» , δηλώνει ο 28χρονος Χεζούς.

Δεν είναι όμως στο στόχαστρο μόνο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Ανάλογο σημείωμα βρήκε στην πόρτα της και η Miriam Armero, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ. «Είμαστε οι γείτονές σας και θέλουμε να σας ζητήσουμε για το καλό όλων να βρείτε ένα άλλο σπίτι για όσο διάστημα κυκλοφορεί ο ιός. Σας έχουμε δει να εργάζεστε σε ένα σούπερ μάρκετ και πολλοί άνθρωποι ζουν εδώ. Δεν θέλουμε κινδύνους. Ευχαριστώ".

Η Μίριαμ έδωσε μέσω facebook την απάντηση της στον άνθρωπο που έγραψε το σημείωμα: "Δεν πρόκειται να φύγω από το σπίτι μου. Ξέρω απόλυτα τι πρέπει να κάνω όταν φτάνω. Είμαι η πρώτη που δεν μπορώ να δώσω στο γιο μου ένα γαμημένο φιλί μέχρι να βγάλω τα ρούχα μου. Δεν ξέρω τι άλλο να πω γιατί έχω τον γιο μου να κλαίει και τον βλέπω από μακριά... Περνάμε αρκετά μέσα στην ημέρα για να το αντέξουμε κι αυτό!".


Διαβάστε επίσης:
Ο Θεός δεν είναι μεγάλος
Χοσέ Μουχίκα: Για μια δίκαιη κοινωνία
Θα ανατραπούν όλα ή θα βρουν τη νομιμοποίησή τους καταστροφικές ιδέες;
Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο. Εδώ και τώρα!
εμφάνιση σχολίων