0
1
σχόλια
243
λέξεις
ΖΗΝ
Ζεστό και αρωματικό, με λίγα υλικά
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
27 Μαρτίου 2020
Για να μυρίσει το σπίτι και να συνοδέψουμε το φαγητό και τα τυράκια μας. Το ψωμάκι αυτό έχει ελάχιστο ζύμωμα και γίνεται με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι.

ΥΛΙΚΑ: 400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 4 γρ. ξηρή μαγιά, χλιαρό νερό, 1 κουτ. γλ. ζάχαρη, 1 κουτ. γλ. αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την μαγιά και 100 ml νερό. Δεν ανακατεύουμε ακόμα. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό σημείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά τον σβήνουμε. Ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά του μπολ. Σε μια κούπα με 120 ml νερό διαλύουμε το αλάτι. Προσθέτουμε το αλατόνερο σταδιακά στο μπολ με το μείγμα, ενώ ζυμώνουμε για περίπου 3-4 λεπτά.

Σε δεύτερο μπολ μετρίου μεγέθους, στρώνουμε μια καθαρή λινή πετσέτα κουζίνας και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και το καλύπτουμε ερμητικά με μεμβράνη. Αφήνουμε σκεύος μέσα στον φούρνο που προθερμάναμε, για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το σκεύος από το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 220 βαθμούς με αντιστάσεις. Αναποδογυρίζουμε το ψωμί σε ένα δίσκο ψησίματος ή ταψί. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου και άλλα 10 στους 200°C Κελσίου για να ροδίσει.

TIP: Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε, περνάμε το ψωμάκι μας με λίγο ελαιόλαδο (αν έχουμε, με ένα πινέλο σιλικόνης) για να κάνει πιο τραγανή κρούστα.


Διαβάστε επίσης: ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Σπιτικό ψωμάκι, τσακ-μπαμ
εμφάνιση σχολίων