0
1
σχόλια
385
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως ορισμένα κράτη δεν κάνουν επαρκώς τα διαγνωστικά τεστ κορονοϊού προκειμένου να σπάσουν την αλυσίδα της εξάπλωσης
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: VISUALS, UNSPLASH
18 Μαρτίου 2020
«Όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν όλα τα ύποπτα κρούσματα, δεν μπορούν να πολεμούν αυτή την πανδημία με τα μάτια τους δεμένα» είπε ο μέσω τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εντοπισμός των ανθρώπων με τη λοίμωξη και η ταχεία απομόνωσή τους, εξακολουθεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση, όμως ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. λέει πως «Αν και τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά πολύ την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχουμε ανάλογη αύξηση στα τεστ, την απομόνωση και τον εντοπισμό των επαφών των ασθενών. Χωρίς το τεστ, τα κρούσματα δεν θα μπορούν να απομονωθούν και η αλυσίδα της λοίμωξης δεν θα σπάσει».

Την ίδια ώρα που η Ισπανία επιτάσσει το διαγνωστικό τεστ και τις μάσκες στην Ελλάδα το διαγνωστικό τεστ κοστίζει ακόμα και πάνω από 300 ευρώ σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Την ώρα δηλαδή που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και η οικογένειά του κάνει το τεστ με προυπολογισμό άνω των 1500 ευρώ, ένας εργαζόμενος των 400 ευρώ αδυνατεί να κάνει το τεστ.
 

Την ίδια ώρα που η Ισπανία επιτάσσει το διαγνωστικό τεστ και τις μάσκες στην Ελλάδα το διαγνωστικό τεστ κοστίζει ακόμα και πάνω από 300 ευρώ σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας  

Ο επιδημιολόγος τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να προστατευτούν τα παιδιά που μπορεί να πεθάνουν από την ασθένεια. «Έχουμε ένα απλό μήνυμα προς όλες τις χώρες - να κάνετε τεστ. Αν κάποιοι βγουν θετικοί στον ιό, απομονώστε τους. Ύστερα μάθετε με ποιους ήρθαν σε επαφή δυο μέρες πριν να αναπτύξουν συμπτώματα και έπειτα ελέγξτε και αυτούς τους ανθρώπους».

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Π.Ο.Υ. Paul Molinaro, λέει ότι ο οργανισμός «συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή του προστατευτικού εξοπλισμού», περιγράφοντας την τρέχουσα έλλειψη ως «ανεπάρκεια της αγοράς»

Επί του παρόντος, η χώρα που πλήττεται περισσότερο είναι η Κίνα, με 3.213 νεκρούς, ακολουθούν η Ιταλία (1.809 νεκροί), το Ιράν (853) και η Ισπανία (297). Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως περισσότερα από 169.710 κρούσματα καταγράφηκαν σε 142 χώρες ενώ ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 6.640.

 
Διαβάστε επίσης:
Covid-19: Οδηγός αντι-στρες
15 μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό
Έλληνας καθηγητής: Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι τόσο κρίσιμοι που θα τους θυμόμαστε για πάντα
Ο ιός του φόβου στην παγκόσμια οικονομία
εμφάνιση σχολίων