0
5
σχόλια
420
λέξεις
VISUALISM
«Ο καθένας μας καθίσταται ικανός να κάνει ολοένα και περισσότερα μόνος, στη γωνιά του. Ωστόσο, η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία συλλογικότητας»
 
DOCTV.GR
27 Φεβρουαρίου 2020
Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο έγινε ευρύτερα γνωστός από το ντοκιμαντέρ Αλάτι της Γης του σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς (ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών και υποψήφιο για Όσκαρ). Είναι ένας από τους πολυβραβευμένους και σημαντικότερους εν ζωή φωτογράφους στον κόσμο αλλά και ακτιβιστής: πρόσφατα ξαναφύτεψε ένα ολόκληρο δάσος στην πατρίδα του τη Βραζιλία.


 «Ο Σεμπαστιάο Σαλγάδο μάς παραδίδει ένα πορτρέτο του κόσμου μας και μάς μιλά με μια σπάνια φωνή. Κι αυτή η φωνή μας λέει πράγματα που δεν θέλουμε να ξέρουμε, αλλά τα οποία, μόλις μας ειπωθούν, αμέσως επιβάλλονται με την αλήθεια τους» είπε ο Salman Rushdie. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 120 χώρες στον κόσμο. Έχει εκδόσει επτά βιβλία, ανάμεσα σε αυτά και τα Πορτρέτα της μετανάστευσης. Τα θέματα που τον απασχολούν στα φωτογραφικά του άλμπουμ είναι ο ανθρώπινος πόνος, η οικολογική κρίση, η ομορφιά, η απώλεια.

«Αυτός ο γίγαντας της φωτογραφίας έχει γίνει ένα είδος αυτοκράτορα της κοινωνικής και ανθρωπιστικής εικόνας» - Le Nouvel Observateur. Οι ασπρόμαυρες εικόνες του, τα εκφραστικά πορτρέτα των ανώνυμων εργατών ή μεταναστών, και πρόσφατα η ενότητα η οποία είναι αφιερωμένη στα καλύτερα προστατευμένα, από περιβαλλοντική άποψη, μέρη του πλανήτη, είναι γνωστές για την ομορφιά και το φως τους, για την δύναμη και την αξιοπρέπεια που αποπνέουν.

«Ανησυχώ παρατηρώντας ότι σχεδόν κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, τελικά, μας απομονώνει. Καθώς συνεχίζεται η υλική εξέλιξη, ο καθένας μας καθίσταται ικανός να κάνει ολοένα και περισσότερα μόνος, στη γωνιά του. Ωστόσο, η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία συλλογικότητας. Εμείς, αντίθετα, διασπάμε τους δεσμούς μας με τους άλλους, γινόμαστε ατομικιστές. Κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι ο ατομικισμός είναι αξία, όπως ούτε ο κυνισμός εξάλλου. Το ζήτημα δεν είναι να γυρίσουμε πίσω. Κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής...  Όμως δεν πρέπει να χάσουμε τα σημεία αναφοράς μας, το ένστικτό μας, την πνευματικότητά μας. Αυτό που μας βοήθησε να επιβιώσουμε ως σήμερα είναι η αίσθηση της κοινότητας» Αυτά γράφει στο βιβλίο του Από τη γη μου στη γη (μτφρ.: Κατερίνα Σχινά, εκδ. Στερέωμα).


Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο (8 Φεβρουαρίου 1944) είναι πολυβραβευμένος βραζιλιάνος φωτογράφος,  και πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF. Του απονεμήθηκε το βραβείο W. Eugene Smith Memorial Fund Grant το 1982 και το 1993. Είναι επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών από το 1992 και έχει λάβει τιμητικό μετάλλιο από  την Royal Photographic Society (1993.) Επίσης, είναι μέλος της Académie des Beaux-Arts στο Institut de France.​


Διαβάστε επίσης:
Ευτυχισμένοι
Άντλερ: Το μεγαλύτερο βήμα της ανθρωπότητας
Ασίμωφ: Το καλό της ανθρωπότητας
εμφάνιση σχολίων