1
1
σχόλια
289
λέξεις
CULTURE
Το νέο ΕΜΣΤ Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του, με ελεύθερη είσοδο για έναν μήνα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
26 Φεβρουαρίου 2020
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο για ένα μήνα. Μας υποδέχεται στη δική του στέγη, στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ στη λεωφόρο Συγγρού, με  μια έκθεση που περιλαμβάνει 172 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
 

Στα αποκτήματα του συμπεριλαμβάνονται έργα του Γιάννη Κουνέλη, του Κώστα Τσόκλη, του Κώστα Βαρώτσου, της Μαρίνα Αμπράμοβιτς κ.ά.   

Η συνολική συλλογή του ΕΜΣΤ μετρά 1.300 έργα που συγκεντρώθηκαν μέσα στην 20ετία, από αγορές αλλά και δωρεές καλλιτεχνών και συλλεκτών. Τα εκθέματα εμπλουτίζονται συνεχώς και καλύπτουν το φάσμα της μεταπολεμικής και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Στα αποκτήματα του συμπεριλαμβάνονται έργα του Γιάννη Κουνέλη, του Κώστα Τσόκλη, του Κώστα Βαρώτσου, της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, του Νίκου Κεσσανλή, της Μόνα Χατούμ, της Έμιλυ Ζασίρ, του Λουκά Σαμαρά, του Ίλια Καμπακόφ κ.ά. Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης αίθουσες για περιοδικές εκθέσεις, δράσεις και εκδηλώσεις.

Η ανακατασκευή του ΕΜΣΤ ολοκληρώθηκε το 2014, όμως τα εγκαίνιά του αναβλήθηκαν αρκετές φορές κι έμεινε κλειστό. Μέσα στα χρόνια μέρος του φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε τμήμα του κτηρίου του Ωδείου Αθηνών. Με μότο «Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι Ανοιχτό», από τις 28 του μηνός θα είναι ανοιχτό για όλους στο δικό του χώρο.

Αν και είναι ασυνήθιστο ένα μουσείο να ανοίγει χωρίς να έχει διευθυντή, τα επίσημα εγκαίνια του αναμένονται κοντά στο Πάσχα. Έως τότε, το υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να έχει ορίσει διευθυντή διετούς θητείας, ενώ μέσα στη χρονιά θα προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό, από τον οποίο θα προκύψει ο διευθυντής του ΕΜΣΤ.


Info: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφόρος Καλλιρόης και Αμβρ. Φρατζή, Αθήνα. Στάση μετρό: Συγγρού-Φιξ. Είσοδος δωρεάν από 28 Φεβρουαρίου και για 1 μήνα.


Διαβάστε επίσης:
Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή
ΔΩΡΕΑΝ: Ημέρες Μουσείων
εμφάνιση σχολίων