0
1
σχόλια
231
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Και «η Ευρώπη έμεινε μετεξεταστέα στο καίριο ζήτημα της αλληλεγγύης». Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μ. Σχοινάς
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
18 Ιανουαρίου 2020
«Η Συνθήκη του Δουβλίνου είναι ξεπερασμένη. Το Δουβλίνο πέθανε και πέθανε οριστικά». Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και παραδέχτηκε πως «τα τελευταία χρόνια κάναμε πολλά ως Ευρώπη, αλλά όχι τα πάντα».

Η Ε.Έ. απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης που όφειλαν τα κράτη-μέλη να επιδείξουν, κυρίως στις χώρες πρώτης υποδοχής. Τονίζοντας πως «όλα συνδέονται με όλα» παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που θα τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης στη σύνοδο κορυφής, στις 25 και 26 Μαρτίου. «Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορά μας» είπε ο Μ. Σχοινάς, σύμφωνα με τον οποίο, τα βασικά κλειδιά του εγχειρήματος είναι:

- Κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων: τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοροφυλακής θα εκπαιδεύονται στις συνοριακές περιοχές της Ε.Έ. όχι στην Κεντρική Ευρώπη και θα διαθέτουν παρόμοια μέσα.

- Αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου: αυτό περιλαμβάνει την σχετική νομοθεσία και τους κανόνες.

- Πρόγραμμα επιστροφών: η Ε.Έ. πρέπει να προσφέρει την προστασία της, αλλά όχι σε όσους δεν δικαιούνται ευρωπαϊκό άσυλο και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους.

Επίσης τόνισε πως παρά τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δύο χώρες κατανοούν την ανάγκη συνεργασίας για λύσεις απέναντι στο προσφυγικό.
εμφάνιση σχολίων