0
1
σχόλια
213
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Μας είχαν υποσχεθεί πως θα δούλευαν για μας. Τώρα δουλεύουμε εμείς γι' αυτές»
 
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΤΕΛΛΟΣ ΦΙΛΗΣ
10 Ιανουαρίου 2020
«Αυξάνεστε και πληθύνεσθε», είπαμε, και οι μηχανές αυξήθηκαν και πλήθυναν. Μας είχαν υποσχεθεί πως θα δούλευαν για μας. Τώρα δουλεύουμε εμείς γι' αυτές.

Με τις μηχανές που επινοήσαμε για να αυξηθεί το φαγητό μας, αυξήθηκε η πείνα μας. Τα όπλα που επινοήσαμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, μας σκοτώνουν. Οι πόλεις που επινοήσαμε για να συνευρισκόμαστε, μας κάνουν να ζούμε πιο μοναχικά. Τα μεγάλα Μέσα που επινοήσαμε για να επικοινωνούμε, δεν μας ακούνε, ούτε μας βλέπουν.

Είμαστε οι μηχανές των μηχανών μας. Αυτές ισχυρίζονται πως είναι αθώες. Κι έχουν δίκιο.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Εδουάρδο Γκαλεάνο, Καθρέφτες: μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία, εκδ. Πάπυρος. Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο (3 Σεπτεμβρίου 1940 - 13 Απριλίου 2015) ήταν συγγραφέας, χρονικογράφος και δημοσιογράφος. Από τα πιο γνωστά έργα του είναι: Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής, Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου, Ένας κόσμος ανάποδα. Ο Γκαλεάνο ήταν επίσης θερμός υπερασπιστής των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών και ένωσε τη φωνή του με νομπελίστες συγγραφείς όπως οι Gabriel Garcia Marquez, Marco Benedetti, Mayra Montero. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Casa de las Americas, το American Book Award και με το Βραβείο για την Πολιτισμική Ελευθερία του Ιδρύματος Λάναν.


Διαβάστε επίσης:
Γκαλεάνο: Γενικευμένη φοβία
Γκαλεάνο: Διαφορετικότητα, τώρα
Γκαλεάνο: Το δικαίωμα στο όνειρο
εμφάνιση σχολίων