0
1
σχόλια
245
λέξεις
CULTURE
Σε  ποιο στάδιο βρίσκεται ο φάκελος ένταξης της Κνωσού και των μινωικών ανακτόρων στις μεγάλες κληρονομιές της ανθρωπότητας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
29 Νοεμβρίου 2019
Το υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει φάκελο για ένταξη της Κνωσού και των υπολοίπων ανακτορικών κέντρων της Μινωικής Κρήτης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η κατάθεση του φακέλου, σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, θα γίνει μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με την υπουργό, το ανάκτορο και ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού εντάχθηκαν στον ενδεικτικό κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της χώρας μας το 2003. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ενδεικτικού καταλόγου το 2014, αποφασίστηκε η μετατροπή της υποψηφιότητας της Κνωσού σε σειριακή, προκειμένου να εκπροσωπηθούν πληρέστερα τα κορυφαία μνημεία του μινωικού πολιτισμού. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμούν κονδύλια για την πρόσληψη προσωπικού, ζήτημα που σύμφωνα με την υπουργό, θα λυθεί μέσα στο επόμενο έτος.
 

Η Ελλάδα έχει εγγράψει μέχρι σήμερα 18 μνημεία και τοποθεσίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η Ακρόπολη και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Επιδαύρου  

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια της πορείας του στην ιστορία και είναι τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα έχει εγγράψει μέχρι σήμερα 18 μνημεία και τοποθεσίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η Ακρόπολη, η Δήλος, η Αρχαίο Ολυμπία, τα Μετέωρα και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Επιδαύρου.

 
Διαβάστε επίσης:
Οι 6 «άυλοι» ελληνικοί θησαυροί
Ανοίγει η Δήλος!
εμφάνιση σχολίων