0
1
σχόλια
300
λέξεις
ΖΗΝ
Όσοι έχουν «θετική προσωπικότητα» και αφήνουν πίσω τις άσχημες στιγμές, όσο πολλές ή δύσκολες κι αν είναι, ζουν πιο ευτυχισμένες μέρες
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
22 Νοεμβρίου 2019
Οι άνθρωποι που τείνουν να θυμούνται τις παλιές καλές στιγμές μα ταυτόχρονα ξεχνάνε το άσχημο παρελθόν είναι οι πιο ευτυχισμένοι, έστω κι αν έχουν πολλές κακές εμπειρίες, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών ψυχολόγων.

Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Ράιαν Χάουελ, επιχείρησε να συσχετίσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με το επίπεδο της ατομικής μας ευτυχίας. Έτσι, μελέτησαν τις περιπτώσεις 750 εθελοντών, συσχετίζοντας τα ατομικά αυτά χαρακτηριστικά, με τα επίπεδα της ευτυχίας και της αισιοδοξίας, καθώς και με την εξωστρέφεια/εσωστρέφεια του κάθε ατόμου.
 

Αρκεί να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο σκέψης μας, προκειμένου να βελτιώσουμε σημαντικά τα επίπεδα ευτυχίας στην καθημερινότητά μας  

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences, δείχνουν ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν καλύτερα από όλους να ξεχάσουν το άσχημο παρελθόν και θυμούνται συνήθως τις καλές στιγμές. Συνεπώς έχουν μια εσωτερική προδιάθεση να αντλούν ικανοποίηση από τη ζωή τους. Το αντίθετο συμβαίνει με τους εσωστρεφείς νευρωτικούς. Στην πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι άκρως εξωστρεφείς, που γενικά κάνουν λιγότερες αρνητικές σκέψεις, δεν μετανιώνουν για όσα έκαναν ή τους συνέβησαν κι έχουν συνήθως μια θετική και νοσταλγική άποψη για το παρελθόν.

Αρκεί να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο σκέψης μας, προκειμένου να βελτιώσουμε σημαντικά τα επίπεδα ευτυχίας στην καθημερινότητά μας; Σύμφωνα με τους ερευνητές, ναι. Το συμπέρασμα-κλειδί τη μελέτης είναι ότι τελικά η στάση ζωής και η νοοτροπία μας παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο αίσθημα της ευτυχίας που βιώνουμε, ακόμα και από τις ίδιες τις αντικειμενικές εμπειρίες μας, που ίσως να μην είναι οι καλύτερες, αλλά το θέμα είναι να μπορούμε ακόμα και μέσα στις δυσκολίες να κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Ευτυχία ίσον Υγεία
ΕΡΕΥΝΑ: Εμπειρίες ίσον ευτυχία
ΕΡΕΥΝΑ: Το Χάρβαρντ για την ευτυχία
εμφάνιση σχολίων