0
1
σχόλια
408
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η αντίσταση του αυθόρμητου κινήματος των «Σαρδελών» κατά της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης του Σαλβίνι
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
21 Νοεμβρίου 2019
Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι νόμοι που ποινικοποιούν την αλληλλεγγύη σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη. Ποινικοποιούν την αλληλεγγύη, με συλλήψεις όσων επιχειρούν να βοηθήσουν πρόσφυγες που μπαίνουν στην Ευρώπη χωρίς χαρτιά -όπως για παράδειγμα να τους σώσουν από έναν βέβαιο πνιγμό. Η Ιταλία, είναι μία από αυτέ τις χώρες.

Αντιμέτωπος με το νέο κοινωνικό κίνημα Les Sardines («Οι Σαρδέλες»), το οποίο εναντιώνεται στις ξενοφοβικές πολιτικές του πολιτικές, βρίσκεται ο γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι. Πρόκειται για ένα κίνημα που αποτελείται κυρίως από νέους, ακομμάτιστους, που διαδηλώνουν βουβά και, όπως λένε, στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο «σαν σαρδέλες».

Σκοπός τους είναι να δείξουν ότι οι Ιταλοί δεν συμμερίζονται την ξενοφοβική πολιτική του Σαλβίνι και να στείλουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές της Μπολόνια, στις 26 Ιανουαρίου 2020.
 

«Σε εκείνους που φωνάζουν όλο πιο δυνατά, αντιδρούμε με το να είμαστε τόσο σιωπηλοί όσο τα ψάρια, αλλά σε ένα κοπάδι γεμάτο, ο ένας δίπλα στο άλλο. Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπάρχουν κι άλλοι»  

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, όταν 15.000 πολίτες κατέκλυσαν την Piazza Maggiore της Μπολόνια. «Σε εκείνους που φωνάζουν όλο πιο δυνατά, αντιδρούμε με το να είμαστε τόσο σιωπηλοί όσο τα ψάρια, αλλά σε ένα κοπάδι γεμάτο, ο ένας δίπλα στο άλλο. Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπάρχουν κι άλλοι». Οι φωτογραφίες των διαδηλώσεων κυκλοφόρησαν ευρέως στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας παρόμοιες πρωτοβουλίες στη Φλωρεντία και το Μπενεβέντο, μια πόλη στην περιοχή της νότιας Καμπανίας.
 


Εν τω μεταξύ, ο Σαλβίνι διερευνάται και πάλι για «απαγωγές» μεταναστών, στους οποίους αρνήθηκε να επιτρέψει να αποβιβαστούν από πλοίο διάσωσης ΜΚΟ τον Αύγουστο του 2018.


Διαβάστε επίσης:
Η Carola πολεμάει για το δικαίωμά σου να είσαι άνθρωπος
Ιταλία: Πρόστιμο σε όσους διασώζουν πρόσφυγες
Ιταλοί Δήμαρχοι εναντίον «δικτάτορα» Σαλβίνι
Πλοία ΜΚΟ για τη διάσωση στη Μεσόγειο; Τέλος
εμφάνιση σχολίων