0
1
σχόλια
401
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το ριτσιστάν του κόσμου σώζει τα σπίτια του από τις φωτιές, προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς πυροσβέστες. Όμως η πυρόσβεση είναι προνόμιο ή δικαίωμα;
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Νοεμβρίου 2019
«Αυτό το σπίτι, δεν είναι στη λίστα μου». Ιδιωτικές επιχειρήσεις σβήνουν πυρκαγιές και αν ένα σπίτι δεν έχει πληρώσει για τις υπηρεσίες τους, απλώς το αφήνουν να καεί.

Η τάση της ιδιωτικής πυρόσβεσης ολοένα και κερδίζει έδαφος. Στις φωτιές του 2018 που έκαψαν την Καλιφόρνια, στοιχίζοντας τις ζωές δεκάδων ανθρώπων και κάνοντας χιλιάδες σπίτια στάχτη, κάποιοι πιο «τυχεροί» (δηλαδή πολύ πλουσιότεροι) γλίτωσαν χάρη σε ιδιωτικές εταιρίες.

«Πολλές ασφαλιστικές είχαν προνοήσει από πριν να προσλάβουν πυροσβέστες για να καλύπτουν όταν  χρειάζεται τις ανάγκες των καλύτερων πελατών τους», αναφέρει το CBS. Η ιδιωτική πυρόσβεση ξεκίνησε περίπου πριν μια δεκαετία και οι υπηρεσίες τέτοιων εταιρειών δεν είναι καθόλου φτηνές. Αυτό εντείνει τους προβληματισμούς σε σχέση με την ηθική  της πυρόσβεσης του ιδιωτικού τομέα. Τα ποσά μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 25.000 δολάρια την ημέρα για έναν ιδιοκτήτη πολυτελείας - κάτι που μόνο η ελίτ μπορεί να αγοράσει. Τι γίνεται όμως όταν η πυροσβεστική κάνει κατασβέσεις με «λίστα» σώζοντας πολυτελή ντουβάρια, ενώ στο διπλανό ανασφάλιστο σπίτι, μπορεί να καίγονται άνθρωποι;

«Προστατεύω μόνο τα σπίτια που βρίσκονται στη λίστα μου», λέει στο AFP ο ιδιωτικός πυροσβέστης, Kris Brandini. «Δεν πηγαίνω εκεί τυχαία. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ εμού και των πυροσβεστών. Βέβαια όταν ξεκινήσαμεμε την ομάδα μου το 2006, επί πολλά χρόνια δεν ήμασταν πραγματικά ευπρόσδεκτοι σε κανένα από τα πυροσβεστικά τμήματα», παραδέχεται.
 

Γιατί η πυρόσβεση να είναι προνόμιο των λίγων και όχι δικαίωμα για όλους;  

Επιχειρήσεις όπως αυτή του Brandini γέμισαν τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ, όταν η Kim Kardashian αποκάλυψε ότι έτσι σώθηκε το σπίτι της στο Λος Άντζελες από τις πυρκαγιές: με ένα τηλεφώνημα στην ασφαλιστική της εταιρία, μια πλήρως εξοπλισμένη δύναμη πυροσβεστών έφτασε αμέσως στην περιοχή κι έσωσε την έπαυλή της.

Στη ζοφερή Ελληνική πραγματικότητα, υπάρχουν και Έλληνες πολιτικοί που λένε ναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θέλουν να κάνουν ακόμα και τα δάση ιδιωτικά «για να προστατεύονται από τέτοιους κινδύνους». Όπως ο Θάνος Τζήμερος που έγραψε στο Twitter «Δάση που δεν ανήκουν σε κανέναν είναι εύκολο να καούν και να καταπατηθούν. Νοικιάστε τα για εκμετάλλευση. Οι φωτιές θα κοπούν μαχαίρι».

Όμως σε μια εποχή, όπου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής καίγεται ακόμα και η Αλάσκα, τίθεται επιτακτικά το εξής ερώτημα: Γιατί η πυρόσβεση να είναι προνόμιο των λίγων και όχι δικαίωμα για όλους;


Διαβάστε επίσης:
Οι πλούσιοι δεν είναι πιο έξυπνοι από εσένα
Η μισή Βρετανία ελέγχεται από το 1% του πληθυσμού
εμφάνιση σχολίων