0
1
σχόλια
252
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Οι τόποι, δεν έχουνε σύνορα στον δικό μας το χάρτη και τα δυο ημισφαίρια μας πέφτουνε λίγα. Η ζωή μας δεν ανέχεται όρια» -Γιάννης Σκαρίμπας
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ADIL GÖKKAYA, PEXELS
11 Δεκεμβρίου 2019
«Εμείς καλλιεργούμε μόνο από έρωτα προς την ελευθερία το ψέμα –ένα ψέμα όλο ποίηση, μιαν αναποδιά όλην οίστρο– ενώ αυτοί είναι αυτόδουλοί του και σκλάβοι του. Η συμφωνία τους είναι ν’ αλληλοκλέβουνται έντιμα, ενώ η κλεψιά είναι άτιμη. Είν’ η συνθήκη τους τίμια με σήμα κατατεθέν της το ψέμα.

Τι μπρίο! Τι μπρίο! Πώς διάλολο συσχετίζουν τα άσχετα; Πώς μπρε μάτια μ’ συμβιβάζουν τα άκρα; Είναι όλοι τους «τίμιοι» κατά τον πιο άτιμο τρόπο! Πού να τους παραβγούμε εμείς οι κακόμοιροι σ' αυτή τους την ανομία τη νόμιμη, σ' αυτή την πεπειραμένη αρετή τους. Είναι πολύ πεζεβένηδες.

Να, γι’ αυτό γκιζιρνάμε. Μήτε σπείρουμε, μήτε θερίζουμε γιατί για μας είναι τα χούματα μπρούτζινα και νικέλινη η γη μας. Τα Έθνη, οι πολιτείες, οι τόποι, δεν έχουνε σύνορα στον δικό μας το χάρτη και τα δυο ημισφαίρια μας πέφτουνε λίγα. Η ζωή μας δεν ανέχεται όρια. Εμείς ένα σύνορο ξέρουμε: των σολών μας το πάτι. Είμαστε μεις πολίτες του απείρου, κ’ έχουμε κ’ εμείς μια σφραγίδα: τον πάτο μας».


Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Σκαρίμπα, Το θείο τραγί, εκδ. Νεφέλη. Ο Γιάννης Σκαρίμπας (28 Σεπτεμβρίου 1893 –21 Ιανουαρίου 1984) ήταν Έλληνας λογοτέχνης, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος. Το έργο του, σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού. Εισήγαγε επίσης υπερρεαλιστικά στοιχεία στην ελληνική πεζογραφία και θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής λογοτεχνίας.
εμφάνιση σχολίων