1
1
σχόλια
478
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Οι τρεις μάρτυρες για το σκάνδαλο ­της Novartis μίλησαν στην ελβετική δημόσια ραδιο-τηλεόραση
 
PRESS
22 Οκτωβρίου 2019
Οι δημοσιογράφοι Μαρία Ροσέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε της ελβετικής τηλεόρασης «ανακρίνουν» τους προστατευόμενους από το FBI μάρτυρες, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis, αναζητώντας απαντήσεις από κάθε παράγοντα που είχε εμφανή ή αφανή εμπλοκή στο σκάνδαλο. Εξηγούν ότι έχουν την αποκλειστικότητα αυτών των συνεντεύξεων, δεδομένου ότι κανένα άλλο μέσο, εθνικό ή διεθνές, δεν αναζήτησε τους συγκεκριμένους μάρτυρες, ενώ η χρήση της μάσκας γίνεται για την προστασία της έρευνας και των μαρτύρων. Τον υποτιτλισμό και τη μετάφραση στα ελληνικά έκανε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή», Αργύρης Παναγόπουλος.

«Από τη μια πλευρά η Novartis διέφθειρε τους γιατρούς, ζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερες συνταγές, ενώ από την άλλη πλευρά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν χρήσιμοι, για να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων. Για να οδηγήσουν τις τιμές σε στρατοσφαιρικά επίπεδα. Η Ελλάδα αποτελεί μεταξύ άλλων τη χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων σε τουλάχιστον 30 χώρες του κόσμου. Αφορούσε, λοιπόν, την παγκόσμια κερδοφορία [της Novartis], που κατάφερνε έτσι να κερδίσει πολλαπλάσια εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο».

«Η Novartis το ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013 και τον Αύγουστο βγήκε η πρώτη λίστα φαρμάκων που περιμέναμε επί τρία χρόνια. Και τα 10 φάρμακά της είχαν πάρει άδεια κυκλοφορίας. Το επόμενο έτος όλα τα χρέη του κράτους 140 εκατ. ευρώ [προς την εταιρεία] πληρώθηκαν».

«Διαφθείραμε χιλιάδες γιατρούς για λογαριασμό της Novartis. Αυτή ήταν η στρατηγική του ελβετικού κολοσσού για να επιβάλλει τα φάρμακά της στην Ελλάδα», λέει ο προστατευόμενος από το FBI μάρτυρας.


Ερώτηση: Ας πούμε ότι σε έναν γιατρό πάνε 500 ασθενείς με υψηλή πίεση. Κι αυτός γράφει 600 συνταγές με φάρμακο κατά της υψηλής πίεσης. Αυτό συνέβαινε;

Μάρτυρας: Ασφαλώς. Οι γιατροί είχαν τα μπλοκ με τις συνταγές που έπαιρναν από το κράτος. Οι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι κάθε εβδομάδα ή ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα ελέγχαν τις συνταγές. Για να διασφαλίσουν ότι όλα πάνε όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Σε πολλές περιπτώσεις καλούσαν και τους ασθενείς για να ελέγξουν τις συνταγές.

Ερώτηση: Είναι νόμιμο;

Μάρτυρας: Όχι, δεν είναι νόμιμο, είναι παράνομο. Αυτός ήταν ο έλεγχος και ήταν μέρος της συμφωνίας. Η συμφωνία ήταν εσύ παίρνεις 3.000, 4.000, 5.000 ευρώ για αυτό το πρόγραμμα και την ψεύτικη επιμόρφωση και εγώ ο αντιπρόσωπος θα έρχομαι κάθε εβδομάδα να ελέγχω ή ακόμη και όλες τις ημέρες στο ιατρείο σου για να ελέγχω τις συνταγές. Ελέγχονται κι αν οι συνταγές είναι γνήσιες. Εάν είναι γνήσιες θα σε πληρώσουμε. Εάν δεν είναι δεν θα σε πληρώσουμε.

Ερώτηση: Τι γινόταν με όλα αυτά τα στοιχεία-ντοκουμέντα;

Μάρτυρας: Η διαταγή ήταν να καταστρέφουμε ότι ήταν στα κομπιούτερ. Έρχονταν και σου έλεγαν άναψε τον υπολογιστή και διέγραψε όλα τα file που έχεις για τις πληρωμές και τα προγράμματα. Αυτές ήταν οι «ημέρες της καθαριότητας», οι clean days.

Ερώτηση: Πόσες φορές τον χρόνο σας έλεγαν να διαγράψετε τα στοιχεία;

Μάρτυρας: Μια δύο φορές τον χρόνο. Έρχονταν σε όλους, από τον βοηθό μέχρι τον επικεφαλής και σου ζητούσαν να διαγράψεις τα πάντα.
εμφάνιση σχολίων