0
1
σχόλια
392
λέξεις
ΖΗΝ
Και νόστιμο και ευεργετικό;
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ 
17 Οκτωβρίου 2019
Το κακάο θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον πολιτισμό των Μάγιας της Κεντρικής Αμερικής. Ήρθε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς κατακτητές τον 16ο αιώνα και έγινε γρήγορα δημοφιλές ως φάρμακο. Η σκόνη κακάο παρασκευάζεται με θρυμματισμό των κόκκων κακάο και απομάκρυνση του λίπους τους (το λεγόμενο βούτυρο κακάο). Σήμερα, το κακάο είναι πιο διάσημο για το ρόλο του στην παραγωγή σοκολάτας. Ωστόσο, η σύγχρονη επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι πράγματι μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ: Πρόκειται για υπερτροφή, διότι έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και προκυανιδίνες. Η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο ζεστό κακάο είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι στο κόκκινο κρασί, το πράσινο και το μαύρο τσάι. Αυτά τα συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο, συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του ήπατος και του αίματος, την καρδιαγγειακή υγεία και τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου, ενώ βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ελαστικότητα των αγγείων και την κυκλοφορία του αίματος.

ΛΙΓΟ ΚΑΚΑΟ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: Εκτός από τη θετική επίδραση του κακά στον εγκεφαλικό εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία, η επίδρασή του στον εγκέφαλο μαλακώνει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει διότι αυξάνει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσης. Ενεργοποιεί τη σεροτονίνη (γνωστή και ως η ορμόνη της χαράς) και τις ενδορφίνες, λειτουργώντας σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό. Παράλληλα, ενισχύονται και οι άμυνες του οργανισμού απέναντι στο άγχος.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΚΑΚΑΟ: Μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο παρέχει 3-9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη νέων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι μόνο. Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο διότι βοηθά στο μεταβολισμό των ενζύμων και των θρεπτικών συστατικών. Ο σίδηρος μεταφέρει το οξυγόνο στον οργανισμό ενώ βοηθά και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού, βελτιώνει το νευρικό σύστημα και διατηρεί την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα.

ΤΙ ΚΑΚΑΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ: Αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την υγεία μας, επιλέγουμε κακάο άγλυκο σε σκόνη ή μαύρη σοκολάτα που περιέχει περισσότερο από 70% κακάο. Η σοκολάτα εξακολουθεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και λίπους, οπότε την καταναλώνουμε σε λογικά πλαίσια και πάντα σε συνδυασμό με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

 
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: 5 συνήθειες για μακροζωία
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 7 τροφές που δεν παχαίνουν
8 ιδιότητες της πολύτιμης γύρης


Φωτο: Joanna Kosinska / Unsplash
εμφάνιση σχολίων