0
1
σχόλια
238
λέξεις
ΖΗΝ
Το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς και ο καρκίνος, μπορεί να συνδέονται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Σεπτεμβρίου 2019
Τι κοινό μπορεί να έχει ο καρκίνος με μια (μεταφορικά) σπασμένη καρδιά; Αυτό προσπαθούν να ανακαλύψουν οι ερευνητές. Το Broken Heart Syndrome (Σύνδρομο Σπασμένης Καρδιάς) oνομάζεται καρδιομυοπάθεια (που προκαλείται από στρες) ή καρδιομυοπάθεια Takotsubo. Προκαλείται από έντονες καταστάσεις άγχους, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικό θωρακικό πόνο, που προκαλείται από την αύξηση των ορμονών στρες.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association αναφέρει ότι το σύνδρομο αυτό, μπορεί να συνδέεται και με τον καρκίνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας στους έξι ανθρώπους με σύνδρομο σπασμένης καρδιάς ανέπτυξε επίσης καρκίνο. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα σε πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους, σε σύγκριση με εκείνους χωρίς σύνδρομο σπασμένης καρδιάς.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σχέση μεταξύ του καρδιακού συνδρόμου και του καρκίνου δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως. Για την έρευνά τους, εξέτασαν δεδομένα 1.600 ασθενών με σύνδρομο σπασμένης καρδιάς αλλά δεν βρήκαν την αιτιώδη συνάφεια. Απλώς ανακάλυψαν πως υπάρχει ένας δεσμός μεταξύ των δύο.

Για ανθρώπους που έχουν είτε καρκίνο είτε σύνδρομο σπασμένης καρδιάς, αυτό δεν είναι απαραίτητα αιτία συναγερμού. Απλώς σημαίνει ότι οι ασθενείς με σύνδρομο σπασμένης καρδιάς μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από περισσότερους ελέγχους για την ύπαρξη καρκίνου.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς;
116 πράγματα που προκαλούν καρκίνο

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 27 τροφές κατά καρκίνου
εμφάνιση σχολίων