1
1
σχόλια
735
λέξεις
TECH
Η Helen Mirren, ένα σεξ σύμβολο και το νέο ιστορικό δράμα Catherine the Great του HBO που μπορούμε να δούμε σε Α’ προβολή στην Cosmote TV
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
9 Οκτωβρίου 2019
Η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, έγραψε εκ νέου τους κανόνες της διακυβέρνησης και πέτυχε τόσο, ώστε η λέξη «Μεγάλη» να ταυτιστεί με το όνομά της. Η σεξουαλική της ζωή δε, ήταν τόσο πλούσια και εκκεντρική που οι μύθοι λένε ότι αιτία του θανάτου της ήταν η αποτυχημένη συνεύρεσή της με ένα άλογο.

Η Έλεν Μίρεν η οποία κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για την ενσάρκωση της βασίλισσας Ελισάβετ, επιστρέφει στη μικρή οθόνη ως μονάρχης της Ρωσίας. Το ιστορικό δράμα Μεγάλη Αικατερίνη αποτελείται από τέσσερα μέρη και επικεντρώνεται στο τέλος της βασιλείας της Αικατερίνης και στη σχέση της με τον Ρώσο στρατιωτικό ηγέτη Γρηγόριο Ποτέμκιν, που συνέβαλε δραστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ρωσικής πολιτικής.
 

Για πρώτη φορά βλέπουμε μια γυναίκα να υποδύεται ένα ρόλο -sex symbol άνω των 70 ετών -γιατί άνδρες έως σήμερα είχαμε δει πολλάκις  

Η Μεγάλη Αικατερίνη Β’ της Ρωσίας, δεν ήταν ούτε Ρωσίδα, ούτε ονομαζόταν Αικατερίνη. Προερχόταν από την Γερμανία, το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη. Παντρεύτηκε τον διάδοχο του ρωσικού θρόνου Πέτρο Φιόντοροβιτς (Πέτρο Γ’) της Ρωσίας, μετά από διπλωματικά βήματα.

Η Μεγάλη Αικατερίνη παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Πέτρο σε ηλικία 16 μόλις ετών. Εκείνος είχε περιορισμένες πνευματικές ικανότητες και πιθανολογείται ότι ήταν στείρος. Πήραν την εξουσία στα χέρια τους αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Πετρόβνα το 1761. Σύντομα ο Πέτρος ήρθε αντιμέτωπος με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Αικατερίνη μαζί με τον πρώτο εραστή της Ορλόφ και τους τέσσερις αδελφούς του βοήθησαν ώστε να γίνει πραξικόπημα. Ο αρχιεπίσκοπος του Νοβκορόντ έστεψε τη Μεγάλη Αικατερίνη αυτοκράτειρα και ο Πέτρος δολοφονήθηκε από τους «οπαδούς» της. Η Αικατερίνη αποδείχθηκε ότι είχε ταλέντο στην πολιτική, ενώ είχε εμμονή με την τελειότητα, αγαπούσε τις τέχνες και μελετούσε διαρκώς. Οδήγησε την Αυτοκρατορία σε ανάπτυξη αλλά και συνεχόμενες νίκες ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Ρωσία μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος. Ίδρυσε βιβλιοθήκες, ακαδημίες, εφημερίδες, έχτισε μεγάλο μέρος της Αγίας Πετρούπολης, έβαλε σε τάξη το χάος της ρώσικης νομοθεσίας, έκανε διαθέσιμο στο λαό το εμβόλιο της ευλογιάς, γέμισε τις ρώσικες γκαλερί με σπουδαία ευρωπαϊκά έργα τέχνης, ενώ έγινε και προστάτιδα συγγραφέων και φιλοσόφων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ντιντερό και του Βολταίρου, που την αποκαλούσαν το «Άστρο του Βορρά».
 

Το σίριαλ καθρεφτίζει τα νέα ήθη της εποχής σε σχέση με την ισότητα των φύλων, εντός και εκτός «Χόλιγουντ» ή/και μικρής οθόνης, ενώ σχολιάζει και την δικτατορία του ageism  

Η αυτοκράτειρα ήταν γνωστή και για τις σκανδαλώδεις της σχέσεις. Ποτέ δεν έπαψε να έχει ερωτικούς συντρόφους, ενώ οι περισσότεροι ιστορικοί επιμένουν ότι κανένα απ’ τα τέσσερα παιδιά της δεν ήταν βιολογικοί απόγονοι του συζύγου της. Ο Γκρέγκορι Ποτέμκιν θεωρείται πως ήταν ο μεγαλύτερος έρωτάς της. Πολλοί ιστορικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι δυο τους παντρεύτηκαν κρυφά το 1777, γιατί στα γράμματά της προς αυτόν, άρχισε να τον αποκαλεί σύζυγό της.

Οι παραγωγοί της σειράς προσεγγίζουν την ερωτική ζωή της Αικατερίνης με έναν πρωτότυπο τρόπο: αποφασίζοντας ότι η ηρωίδα τους θα είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας καθ΄όλη τη διάρκεια του σίριαλ, από ό,τι ήταν στην πραγματική ζωή, δείχνοντας ερωτικές σκηνές της 74χρονης Μίρρεν με πολύ νεότερούς άνδρες, «πειράζοντας» πρωτόγνωρα, κατά δεκαετίες τα χρονικά όρια, τόσο στην βιογραφία της Αυτοκράτειρας, όσο και της ενσάρκωσής της στην οθόνη.

Το σίριαλ καθρεφτίζει τα νέα ήθη της εποχής σε σχέση με την ισότητα των φύλων, εντός και εκτός «Χόλιγουντ» ή/και μικρής οθόνης, ενώ σχολιάζει και την δικτατορία του ageism. Για πρώτη φορά βλέπουμε μια γυναίκα να υποδύεται ένα ρόλο -sex symbol άνω των 70 ετών -γιατί άνδρες έως σήμερα είχαμε δει πολλάκις

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς μετά τη σειρά Elizabeth I (όπου η Μίρεν έπαιξε την βρετανίδα μονάρχη) υπογράφει την Μεγάλη Αικατερίνη, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο έμπειρος και πολυβραβευμένος Φίλιπ Μάρτιν του The Crown. Το ιστορικό δράμα είναι βρετανικής συμπαραγωγής του HBO και του Sky (του δικτύου πίσω από το The Young Pope). Η σειρά έκανε πρεμιέρα αμέσως μετά την προβολή της στη Μ. Βρετανία και προβάλλεται στο COSMOTE SERIES HD.


Τα κανάλια COSMOTE CINEMA, είναι διαθέσιμα μέσα από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή μέσω της υπηρεσίας COSMOTE TV GO από οποιοδήποτε δίκτυο σταθερής ή κινητής στην Ελλάδα αλλά και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κινηματογραφικό περιεχόμενο και οι σειρές είναι διαθέσιμα στους συνδρομητές COSMOTE TV Cinema pack, COSMOTE TV Full pack, αλλά και στους συνδρομητές του θεματικού πακέτου COSMOTE TV GO Cinema Pack.


Info: Η Μεγάλη Αικατερίνη, Α’ Προβολή, στο Cosmote Series HD. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
εμφάνιση σχολίων