0
1
σχόλια
419
λέξεις
ΖΗΝ
Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος συνδέεται με το σχήμα του σώματος, έστω κι αν το σωματικό βάρος είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, ειδικά όταν μιλάμε για γυναίκες
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
2 Οκτωβρίου 2019
Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος ενός ατόμου (ΔΜΣ) συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Όσο υψηλότερος είναι ο Δείκτης Μάζας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων.

Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal, δείχνει και έναν άλλο πιθανό παράγοντα: τα σημεία στα οποία το σώμα αποθηκεύει το λίπος, τα οποία φαίνεται να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, τουλάχιστον για γυναίκες που έχουν ηλικία άνω των 50 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 162.000 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, χωρίς καρδιαγγειακές νόσους, για να διαπιστώσουν εάν ο Δείκτης Μάζας, ή η κατανομή του λίπους σχετίζονταν με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν 291 νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων.
 

Οι γυναίκες με σωματότυπο «μήλου» είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Τα ευρήματα δείχνουν πως το βάρος δεν επηρεάζει τον καρδιαγειακό κίνδυνο, όμως οι γυναίκες με το υψηλότερο ποσοστό λίπους σε κοιλιά/μέση και χαμηλότερο ποσοστό λίπους στα πόδια, (δηλαδή εκείνες με σωματότυπο «μήλου») είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με συνομήλικες τους που είχαν με χαμηλό ποσοστό λίπους γύρω στην κοιλιά και υψηλότερο γύρω από τα πόδια (δηλαδή με σωματότυπο «αχλάδι»).

Αυτό σημαίνει πως άτομα που έχουν ΔΜΣ σε φυσιολογικά όρια, να μην γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων εξαιτίας της κατανομής του σωματικού τους λίπους, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση της ποσότητας του σωματικού λίπους στην κοιλιά θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, και υπολογίζουν πως για κάθε 1.000 συμμετέχουσες, περίπου έξι περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων θα μπορούσαν να προληφθούν.

Αντίστοιχα ήταν και τα ευρήματα για γυναίκες που δεν χάνουν λίπος στην κοιλιά, αλλά αυξάνουν το ποσοστό λίπους στα πόδια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως για κάθε 1.000 γυναίκες που αύξησαν το λίπος στα πόδια, περίπου τρεις περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων ανά έτος, θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Qibin Qi, προειδοποιεί ότι αυτοί οι συσχετισμοί μπορεί να μην ισχύουν για όλους: «Οι συμμετέχουσες στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που είχαν υψηλότερη λιπώδη μάζα και στις δύο περιοχές (κοιλιά και πόδια). Το αν και κατά πόσον οι συσχετισμοί που βρήκαμε μπορούν να γενικευθούν για νεαρότερες γυναίκες και για άνδρες που έχουν σχετικά χαμηλότερο σωματικό λίπος, παραμένει άγνωστο».


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: «Ραγισμένη καρδιά» και καρκίνος συνδέονται
ΕΡΕΥΝΑ: Το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς;
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 27 τροφές κατά καρκίνου
εμφάνιση σχολίων