0
1
σχόλια
309
λέξεις
ΖΗΝ
Πρώτη η Ελλάδα σε καρκίνο του πνεύμονα στην Ε.Ε. «Κάθε χρόνο χάνεται πληθυσμός ίσος με τους κατοίκους ενός νησιού, όπως η Ικαρία» λέει η Ελληνική Αντικαρκινική εταιρεία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
7 Ιουνίου 2019
Άλλη μια αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας αφού σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, η Ελλάδα είναι αναλογικά πρώτη σε θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη.

Το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας που προκαλεί το συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Αν και ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα μειώνεται, παραμένει μεγάλος.

«Κάθε χρόνο απ' αυτή την μορφή καρκίνου χάνεται πληθυσμός ίσος με τους κατοίκους ενός νησιού, όπως η Ικαρία ή η Λέρος. Αν συνυπολογίσουμε και τους άλλους καρκίνους και ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, ο αριθμός των θανάτων θα εξαφάνιζε σε λίγα χρόνια τόσους πολλούς συμπολίτες μας όσο ο πληθυσμός των νησιών των Κυκλάδων».

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 60 γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Επιπλέον, η νικοτίνη φαίνεται να καταστέλλει την ανοσολογική απάντηση στις κακοήθεις νεοπλασίες του εκτεθειμένου ιστού.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία ζητά από την πολιτεία και τους πολίτες να αναλάβουν δράση. Το σημαντικότερο είναι να αποτραπούν οι νέοι από το να αρχίσουν το κάπνισμα, ακόμα και λιγότερο επιβλαβείς συνήθεις όπως το άτμισμα που οδηγούν σε εθισμό στη νικοτίνη.  Επίσης είναι σημαντικό να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια προς τους καπνιστές ώστε να διακόψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Η προφύλαξη της υγείας όσων καπνίζουν παθητικά, με την εφαρμογή των νόμων για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και κέντρα αναψυχής, είναι καίριας σημασίας.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε μέσα μας πως το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο εμάς αλλά και τους άλλους. Είναι ουσιαστικό να καταλάβουμε πως ακόμα και σε μέρη όπου δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως ανοιχτά πάρκα, παιδικές χαρές και παραλίες, καλό είναι να μην υπάρχει τσιγάρο.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Γιατί η ανθρωπότητα δεν κόβει το κάπνισμα
Αστυπάλαια: Το πρώτο νησί παγκοσμίως που κόβει το τσιγάρο 
Μικροζωές: Το μυστικό για να ζούμε περισσότερο
Ρεκόρ μείωσης καπνιστών για την Ελλάδα
εμφάνιση σχολίων