0
1
σχόλια
253
λέξεις
ΖΗΝ

Ένας νέος τρόπος αξιολόγησης για το πώς φερόμαστε στην υγεία μας

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
16 Μαρτίου 2019
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα σκοτώνει. Όμως, με τι ταχύτητα; Δύο τσιγάρα ισοδυναμούν με μια μικροζωή διάρκειας μισής ώρας. Mπορούμε να το αντισταθμίσουμε με κάτι που θα μας δώσει μια επιπλέον μικροζωή;

Η ιδέα των μικροζωών (microlives) και των εξισώσεών τους εξετάζεται στο βιβλίο του Michael Blastland, The Norm Cronicles: Stories and numbers about Danger. Το βιβλίο στρέφεται γύρω από αυτήν την ιδέα: μόλις ένας άνθρωπος ενηλικιωθεί, μπορεί να περιμένει να ζήσει περίπου 500.000 ακόμα ώρες -ή ένα εκατομμύριο μισάωρα. Κάθε ένα από αυτά τα 30 λεπτά της ζωής μπορούμε να τα μετρήσουμε και ως μια «μικροζωή».

Σε αυτές τις μικροζωές μπορούμε να προσθέτουμε και να αφαιρούμε, ανάλογα με τον τρόπο ζωής: για παράδειγμα, μια μερίδα κόκκινου κρέατος κοστίζει μια μικροζωή. Το κάπνισμα κοστίζει πολύ περισσότερο: 20 τσιγάρα το 24ωρο κοστίζουν 10 μικροζωές.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τρόποι για να «αγοράσουμε» επιπλέον μικροζωές: ξοδεύοντας 20 λεπτά την ημέρα με μια δυναμική άσκηση, π.χ. γρήγορο περπάτημα, κερδίζουμε δύο μικροζωές. Η θεωρία μοιάζει με παιχνίδι που μας βοηθά να κατανοήσουμε το σοφό ρητό «παν μέτρον άριστον», αφού κάθε επιπλέον 40 λεπτά μετά το πρώτο 20λεπτο, αγοράζουν μόνο μια μικροζωή. Άρα καλύτερα 20 λεπτά τη μέρα αλλά κάθε μέρα, παρά 3 φορές την εβδομάδα κι όλα μαζεμένα. Κάπως έτσι λειτουργεί και το αλκοόλ: το πρώτο ποτό αγοράζει μια μικροζωή. Όμως κάθε ποτό ύστερα απ’ αυτό «κόβει» μισή μικροζωή.

Ένα σύντομο τρεξιματάκι καθημερινά και ένα ποτό για χαλάρωση μετά είναι ό,τι πρέπει για να προσθέσουμε 3 ολόκληρες μικροζωές στο στοκ μας.
εμφάνιση σχολίων