0
1
σχόλια
213
λέξεις
ΖΗΝ
Παρακαλώ, μην καπνίζετε. Η πρώτη αντικαπνιστική παραλία στην Ελλάδα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
21 Ιουνίου 2019
Η πρώτη smoke-free παραλία βρίσκεται στις Κυκλάδες και έκοψε το τσιγάρο στις 31 Μάιου 2019, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος. Πρόκειται γα την παραλία Βάγιας στη Σέριφο, και πλέον είναι όχι μόνο η πρώτη αντικαπνιστική παραλία των Κυκλάδων αλλά και όλης της χώρας.

Η παραλία αυτή αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Οι καπνιστές είναι και αυτοί ευπρόσδεκτοι εδώ αφού προβλέπεται μια ειδική ελεγχόμενη ζώνη, στην οποία θα τοποθετηθούν μια σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα και ενημερωτική σήμανση.

Τα αποτσίγαρα αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα απορρίμματα των παραλιών και η κατάσταση της Σερίφου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από αυτά.  Στην Ευρώπη, αντίστοιχες πρακτικές έχουν εφαρμοστεί σε Γαλλία και Ισπανία. Σκοπός του μέτρου είναι όχι μόνο προληφθεί η θαλάσσια ρύπανση που προκαλούν τα αποτσίγαρα αλλά και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συνήθειας που αφήνει τις γόπες μας κρυμμένες κάτω από την άμμο.

Το μέτρο είναι μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Δήμου Σερίφου. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.


Διαβάστε επίσης:
Το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης
Αστυπάλαια: Το πρώτο νησί παγκοσμίως που κόβει το τσιγάρο
Το πρώτο ελληνικό νησί χωρίς πλαστικά καλαμάκια
εμφάνιση σχολίων