0
6
σχόλια
1162
λέξεις
CULTURE
Το πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ αφιερωμένο στο φωτορεπορτάζ, που ξεδιπλώνεται σε διάφορους χώρους της Αθήνας. Με ελεύθ. είσοδο
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
31 Μαΐου 2019
«Χάρη σε μια φωτογραφία, μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη». -Γιάννης Μπεχράκης


Φωτορεπορτάζ είναι η τέχνη της φωτογραφίας που εκθέτει, αποκαλύπτει και ανοίγει παράθυρα στον κόσμο. Η πρώτη διοργάνωση του Athens Photo World φιλοδοξεί να μας βάλει στον κόσμο φωτορεπορτάζ, μέσα από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους φωτογράφους του σήμερα.

Για δέκα μέρες, ερχόμαστε «πρόσωπο με πρόσωπο» με την παγκόσμια καθημερινότητα του πλανήτη μέσα από τη ματιά και τη δουλειά έμπειρων και αναγνωρισμένων φωτογράφων. Οι δράσεις έχουν ως άξονα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά δεν σταματούν εκεί. Εκθέσεις, πολλές από αυτές προσβάσιμες όλο το 24ωρο, μας υποδέχονται σε διάφορα μέρη τη Αθήνας: από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μέχρι πλατεία Συντάγματος, τα Κάγκελα Εθνικού Κήπου αλλά και κατά μήκος της οδού Ερμού. Βραδινές ψηφιακές προβολές με τη δουλειά του Γιάννη Μπεχράκη και δύο διαφορετικών φωτογράφων κάθε βράδυ, μας υποδέχονται στο Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 , Θησείο).

Tο Athens Photo World είναι βασισμένο σε μια ιδέα του Διευθυντή Φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, Θανάση Σταυράκη. Η ιδέα του είχε ξεκινήσει να υλοποιείται μαζί με τη συνεργασία της ομάδας του Γιάννη Μπεχράκη και η φετινή διοργάνωση τιμά τη μνήμη και το σημαντικό έργο του πολυβραβευμένου Έλληνα φωτογράφου.


Κεντρικό θέμα του Athens Photo World 2019 είναι η «Καθημερινότητα στον Κόσμο». Πόλεις, χώρες και στιγμές του πλανήτη συγκεντρώνονται για να τις εξερευνήσουμε και να συνδεθούμε μαζί τους. Εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εκδηλώσεις, ομιλίες και συζητήσεις, όλα με άξονα το σύγχρονο φωτορεπορτάζ και τους πρωταγωνιστές του, μας ανοίγουν νέα παράθυρα προς τον κόσμο.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ APW
“Eyewitness” / Γιάννης Μπεχράκης #ΚΠΙΣΝ #ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ:
Τριάντα χρόνια φωτοειδησεογραφίας, διακρίσεων και βραβείων, τριάντα χρόνια παρουσίας του Γιάννη Μπεχράκη στα γεγονότα που πλέον ονομάζουμε «σύγχρονη ιστορία» την ώρα που αυτή γραφόταν. Μια συλλογή των πιο δυνατών και επιδραστικών εικόνων του σπουδαίου Έλληνα φωτοειδησεογράφου μας αποκαλύπτεται στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, θα προβάλλονται video με ομιλίες και συνεντεύξεις του Γιάννη Μπεχράκη κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης φωτογραφικής πορείας του με τις πιο σημαντικές σκέψεις του για τη φωτογραφία και τον κόσμο. Info: 7 - 15 Ιουνίου, Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ.

World Press Photo 2019 #ΚΠΙΣΝ: Ο σημαντικός διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας κάνει την Αθήνα πρώτο σταθμό της ετήσιας περιοδείας του, φέρνοντας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τις πιο συναρπαστικές φωτογραφίες του 2018. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ. Στα εγκαίνια και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Athens Photo World, εκτός από την Anna Lena Mehr, διευθύντρια του Διαγωνισμού, θα παρεβρίσκεται και ο Βρετανο-Καναδός Finbarr O’Reilly, βραβευμένος στην κατηγορία «Πορτραίτα», με τη φωτογραφία του, Dakar Fashion. Info: 7 - 30 Ιουνίου, ΚΠΙΣΝ.

“Notes” / Δημήτρης Μιχαλάκης #ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Ο Δημήτρης Μιχαλάκης είναι ένας από τους πιο δραστήριους Έλληνες φωτογράφους των τελευταίων ετών, με συνεργασίες και δημοσιεύσεις σε μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού και παρουσία σε σημαντικά φεστιβάλ. Μέσα στο ευρύτερο εγχείρημα γνωριμίας του αθηναϊκού κοινού με τη δουλειά σημαντικών φωτογράφων, έξω από αυστηρούς εκθεσιακούς χώρους και περιορισμένα ωράρια, θα εκτεθούν στην Πλατεία Συντάγματος δεκατέσσερις φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από διαφορετικά σημεία του κόσμου. Info: 7 - 16 Ιουνίου, Πλατεία Συντάγματος.

“Η καθημερινότητα στον κόσμο” #ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: Το Athens Photo World σε συνεργασία με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press παρουσιάζει την έκθεση “Η Καθημερινότητα στον Κόσμο”. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 48 φωτογραφίες από αντίστοιχα μέρη του κόσμου, όλες τραβηγμένες μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Οι φωτογραφίες της έκθεσης θα κοσμούν τα κάγκελα του Εθνικού Κήπου, ένα σημείο περάσματος, ενδιαφέροντος και καθημερινής βόλτας για εκατοντάδες Αθηναίους και επισκέπτες. Info: 7 - 16 Ιουνίου, Εθνικός Κήπος.

«Ελλάδα» / Πέτρος Γιαννακούρης, Κώστας Μπαλτάς, Λουκάς Χαψής #ΕΡΜΟΥ: Τρεις σημαντικοί Έλληνες φωτογράφοι, ο Πέτρος Γιαννακούρης του πρακτορείου Associated Press, ο Κώστας Μπαλτάς και ο Λουκάς Χαψής, φέρνουν κοντά μας σημεία της χώρας με σπάνια ομορφιά και διαχρονική σημασία. Τόποι – ορόσημα, όπως η Ακρόπολη και ο ναός του Ποσειδώνα, και μοναδικές στιγμές από την καθημερινότητα που περνούν καμιά φορά απαρατήρητες, έρχονται «κοντά» και «δυνατά» μέσα από τις μεγάλες φωτογραφίες των τριών δημιουργών που θα κοσμούν την οδό Ερμού και θα ομορφαίνουν τον περίπατο στην Αθήνα. Info: 7 - 16 Ιουνίου, οδός Ερμού, μεταξύ Θησείου και οδού Πειραιώς.

Ψηφιακές Προβολές “Η καθημερινότητα στον Κόσμο” #ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ #ΕΚΠΑ: Το Athens Photo World παρουσιάζει μια σειρά Ψηφιακών Προβολών με φωτογραφίες είκοσι Ελλήνων φωτογράφων που αποτυπώνουν με το φακό τους σκηνές καθημερινής ζωής και όχι μόνο. Κάθε βράδυ οι προβολές θα ξεκινούν με μια συλλογή φωτογραφιών του Γιάννη Μπεχράκη, ενώ θα ακολουθεί η δουλειά δύο διαφορετικών φωτογράφων, στους εξωτερικούς τοίχους τριών κεντρικών και πολυσύχναστων σημείων της Αθήνας: Info: 7-16 Ιουνίου, στον τοίχο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού 134, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων #iFocusGallery: Μια ομάδα δεκαπέντε εφήβων φωτογράφων, υπό την καθοδήγηση της Δώρας Λαβαζού και του iFocus θα φωτογραφίσουν τη γειτονιά, την πόλη και οτιδήποτε τους κεντρίζει το ενδιαφέρον με σκοπό να διαμορφώσουν το μωσαϊκό της πόλης με την πιο φρέσκια ματιά της νέας γενιάς της. Ταυτόχρονα, η έκθεση θα συμπληρώνεται από μια συλλογή φωτογραφιών από πιο αποκεντρωμένα σημεία της Ελλάδας που θα προβάλλονται ψηφιακά μέσα στο χώρο. Info: 7-16 Ιουνίου, iFocus Gallery, Ιπποκράτους 13.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ APW:
– Προβολή Ντοκιμαντέρ #ΚΠΙΣΝ #ΕΛΣ.
Στο πλαίσιο του APW θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του βραβευμένου κινηματογραφιστή Buddy Squires. Στο φιλμ, μέσα από το φακό του Squires, που ακολουθούσε τον Γιάννη Μπεχράκη από το 2000  σε πολλές χώρες,  αποτυπώνονται σημαντικά βήματα της καριέρας του. Ο δημιουργός θα προβάλλει για πρώτη φορά στο Athens Photo World ένα απόσπασμα 40 λεπτών της δουλειάς του σαν φόρο τιμής στο έργο και τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη. Info: 8 Ιουνίου, Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΠΙΣΝ. Είσοδος δωρεάν με προεγγραφή.

– Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας: Η φωτοειδησεογραφία σήμερα #ΚΠΙΣΝ. Επτά σημαντικοί επαγγελματίες θα βρεθούν μαζί στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ για να συζητήσουν τις εμπειρίες αλλά και τις απόψεις τους για το ρόλο και το μέλλον της σύγχρονης φωτοειδησεογραφίας. Φίλοι και συνεργάτες, οι περισσότεροι, του Γιάννη Μπεχράκη και προσωπικά προσκεκλημένοι από τον ίδιο στις αρχές της οργάνωσης του Athens Photo World, οι Rickey Rogers και Goran Tomasevic από το πρακτορείο REUTERS, οι Dusan Vranic και Λευτέρης Πιταράκης από το πρακτορείο Associated Press, ο φωτογράφος Finbarr O’Reilly, η φωτογράφος Heidi Levine και η Anna Lena Mehr, διευθύντρια του διαγωνισμού από το World Press Photo, θα αναφερθούν στη γνωριμία τους με τον Γιάννη Μπεχράκη και τη δουλειά του, θα μας δείξουν τη δική τους δουλειά, θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό. Info: 9 Ιουνίου, Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είσοδος δωρεάν με ηλεκτρονική προεγγραφή.

– Ομιλίες Φωτογράφων: Λουίζα Γκουλιαμάκη, Νίκος Πηλός, Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης και Santiago Lyon #ΚΠΙΣΝ. Τέσσερις σημαντικοί και έμπειροι Έλληνες φωτογράφοι με μακρόχρονη πορεία στη φωτογραφία, στο ντοκουμέντο και το ρεπορτάζ παρουσιάζουν τη δουλειά και τις εμπειρίες τους στο κοινό μέσα από μια ζωντανή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Οι ομιλίες θα διεξαχθούν στον Πύργο Βιβλίων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις εξής ημερομηνίες:
Κωνσταντίνος Πίττας και Σπύρος Στάβερης: 12 Ιουνίου, 20:00 – 22:00
Νίκος Πηλός: 13 Ιουνίου, 19:00 – 21:00
Santiago Lyon: 14 Ιουνίου, 19:00 – 21:00
Λουίζα Γκουλιαμάκη: 15 Ιουνίου, 17:00 – 19:00


Info: Athens Photo World 2019, 7 – 16 Ιουνίου, ΚΠΙΣΝ και σε διάφορους χώρους της Αθήνας. Είσοδος: δωρεάν.


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Η ομιλία του Μπεχράκη στα TED 
«Είδα την ελπίδα μέσα σε αυτή την κρίση»
εμφάνιση σχολίων