0
1
σχόλια
556
λέξεις
210
Αν πεθάνουν οι μέλισσες, κινδυνεύουμε όλοι. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, μαθαίνουμε 10 τρόπους για να τις προστατεύουμε ή πηγαίνουμε στο The Bee Camp
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
17 Μαΐου 2019
Δεν είναι μόνο το μέλι, ο βασιλικός πολτός και η γύρη που κάνουν τη μέλισσα πολύτιμη. Η μέλισσα είναι απαραίτητη για την διατροφική μας επάρκεια και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. Περίπου το 85% των φυτών που καλλιεργούνται για ανθρώπινη κατανάλωση χρειάζονται τις μέλισσες για να τα γονιμοποιήσουν.

Όμως οι μέλισσες απειλούνται με εξαφάνιση. Και αν πεθάνει η μέλισσα, πεθαίνει και ο πλανήτης. Κάποια είδη της έχουν ήδη εξαφανιστεί. Η κλιματική αλλαγή, η εντατικοποίηση της γεωργίας και τα παρασιτοκτόνα αποτελούν τους κύριους λόγους.

Ο ρόλος και η σημασία των μελισσών αναγνωρίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από τον ΟΗΕ. Στις 20 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας και μας υπενθυμίζει πως αν θέλουμε να ζήσουμε, πρέπει πρώτα να προστατέψουμε τις μέλισσες.
 

Το The Bee Camp προσφέρει εκπαιδευτικά εργαστήρια αλλά και άμεσες λύσεις για την αύξηση του αστικού πρασίνου, δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για την φιλοξενία των μελισσών, με ένα δίκτυο Bee Spots       

Φέτος διεξάγεται το The Bee Camp από την Apivita που μας προσκαλεί στις 19 και 20 Μαΐου, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να ενημερωθούμε και να ταξιδέψουμε στον κόσμο της μέλισσας μέσα από διάφορες δράσεις. Το The Bee Camp είναι η πρώτη πρωτοβουλία στην Αθήνα που έχει ως στόχο να δημιουργήσουμε πόλεις φιλόξενες προς τους επικονιαστές. Προσφέρει εκπαιδευτικά εργαστήρια για κάθε ηλικία αλλά και άμεσες λύσεις για την αύξηση του αστικού πρασίνου, δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για την φιλοξενία των μελισσών-επικονιαστών με ένα δίκτυο Bee Spots. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκουμε εδώ www.thebeecamp.com.

Και για να κάνουμε τις πόλεις πιο φιλόξενες στις μέλισσες, μερικές συμβουλές, που μας δίνει είναι οι παρακάτω:
1. Αφήνουμε αγριόχορτα να ανθίσουν: Αποτελούν τροφή για τις πεινασμένες μέλισσες την Άνοιξη.
2. Περιορίζουμε το κούρεμα του γκαζόν: To τριφύλλι θρέφει τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.
3. Φυτεύουμε μελισσοκομικά φυτά πλούσια σε νέκταρ και γύρη, όπως: Καμπανούλα, Σινάπι, Ρίγανη, Μάραθος, Θυμάρι, Αμυγδαλιά, Σχινόπρασο, Δεντρολίβανο, Φασκόμηλο, Ερείκη η φθινοπωρινή, Μελισσόχορτο, Λεβάντα, Σπαθόχορτο, Kρεμμύδι, Κενταύριο, κ.α. Είναι σημαντικό να είναι βιολογικής καλλιέργειας και να μην υποβάλλονται σε επεξεργασία με παρασιτοκτόνα σε οποιοδήποτε φάση.
4. Αφήνουμε λίγο έδαφος γυμνό: Οι περισσότερες μοναχικές μέλισσες χρειάζονται γυμνό έδαφος για να φτιάξουν τη φωλιά τους.
5. Δεν ψεκάζουμε: Η χρήση ζιζανιοκτόνων μειώνει την διαθέσιμη τροφή για τους επικονιαστές.
6. Επιλέγουμε βιολογικά: Η βιολογική γεωργία αποφεύγει τη χρήση φυτοφαρμάκων και τεχνητών λιπασμάτων. Έτσι έδαφος και άνθη παραμένουν φιλόξενα για τις μέλισσες.
7. Φτιάχνουμε το δικό μας ξενοδοχείο εντόμων: Τα ξενοδοχεία μελισσών (insect hotels) δίνουν τη δυνατότητα στις μοναχικές μέλισσες να βρουν μες στην πόλη ασφαλή σημεία για να εναποθέτουν τα αυγά τους. Σημείωση: Οι μοναχικές μέλισσες είναιαβλαβείς και καθόλου επιθετικές. Οι πιθανότητες να κεντρίσουν είναι μηδαμινές και το κέντρισμά τους δεν είναι οδυνηρό όπως άλλων ειδών μελισσών.
8. Παρατηρούμε την πόλη: Ποιά μέρη της πόλης έχουν ανάγκη για περισσότερο πράσινο; Ποιά γωνιά θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για να φιλοξενήσει ένα Bee spot;
9. Παρατηρούμε εμάς: Ποιές συνήθειες σου μπορεί να είναι βλαβερές για το φυσικό περιβάλλον και τις μέλισσες; Ποιές συνήθειές σου θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με άλλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον;
10. Γινόμαστε εθελοντές: Η ενασχόληση με το περιβάλλον και τη διατήρηση των ειδών είναι σημαντική. Στο The Bee Camp μπορούμε να μετατρέψουμε τις πόλεις σε πολύχρωμα και πράσινα βιώσιμα κέντρα για τους επικονιαστές και για εμάς.
 

Διαβάστε επίσης: Ερευνα: Μάθε από τις μέλισσες
εμφάνιση σχολίων