0
1
σχόλια
285
λέξεις
ΖΗΝ
Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα
 
DOCTV.GR
25 Απριλίου 2019
Τα λένε και λυχναράκια. Τα φτιάχνουν στην Κρήτη για την Λαμπρή του Πάσχα με διάφορα κρητικά τυριά αλλά τα τρώμε όλο το χρόνο. Υπάρχουν γλυκές παραλλαγές στην Κρήτη και στις Κυκλάδες (Μελιτίνια) αλλά αυτά είναι τα αγαπημένα μας. Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Καλή ανάταση!

Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο, 1 σφηνάκι τσικουδιά κατά προτίμηση, ½ κουταλάκι αλάτι, νερό χλιαρό
Για τη γέμιση: 750 γρ ανθότυρο, 750 γρ τυρομάλαμα, ½ κιλό ξινομυζήθρα Χανίων, 1 μάτσο δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 αυγά, ½ κουταλάκι αλάτι (δοκιμάστε μπορεί να χρειαστεί κι άλλο), 4 κουταλιές ελαιόλαδο
Για το ψήσιμο: 1 αυγό, λίγο κρασί, ασπρο και μαύρο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Αφήνουμε το χλιαρό νερό για το τέλος και φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι κανονική, ούτε σκληρή, ούτε μαλακή. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Ανοίγουμε το φύλλο με τη μηχανή η το ξυλίκι. Θέλουμε να φτιάξουμε τετράγωνα μεγέθους 6x6 εκατοστών. Τοποθετούμε στη μέση μια κουταλιά γέμιση και τα κλείνουμε διπλώνοντας τις 4 άκρες στο κέντρο πιέζοντας λίγο τη γέμιση. Τοποθετούμε τα καλιτσούνια μας σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό με το κρασί. Με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια τους με το αυγό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σησάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη μέχρι να τα ψήσετε, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε στρώσεις πάνω σε ένα δίσκο με μια πετσέτα ανάμεσα τους για να μην κολλήσουν. 


Διαβάστε επίσης:
ΣΥΝΤΑΓΗ: Πασχαλινά κουλουράκια
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Το αστικό αρνί!
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Πασχαλινό τραπέζι, light!
εμφάνιση σχολίων