0
1
σχόλια
590
λέξεις
210
Σχέση ποιότητας-τιμής. Η σημαντική διάκριση Bib Gourmand δίνεται εκεί που σερβίρουν εκλεκτό φαγητό σε φιλικές τιμές
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
9 Μαΐου 2019
Τα αστέρια Michelin είναι η υπέρτατη διάκριση που μπορεί να δοθεί σε ένα εστιατόριο. Οι τιμές αυτών που τα κερδίζουν όμως είναι αρκετά υψηλές. Φέτος αστέρια Michelin στην Ελλάδα κέρδισαν τα εστιατόρια «Σπονδή» (2 αστέρια), «Hytra» (1), «Βαρούλκο Seaside» (1) και «Botrini’s» (1).

Η διάκριση Bib Gourmand από το διεθνή οδηγό Michelin, μπορεί να δοθεί όχι μόνο σε εστιατόρια αλλά ακόμα και σε καντίνες, αρκεί να υπάρχει ποιοτικό φαγητό σε καλή τιμή. Συνήθως τα πιάτα είναι πιο απλά, και ίσως να μας ξεγελάσουν πως μπορούμε να τα φτιάξουμε ακριβώς έτσι και στο σπίτι. Φέτος, τέσσερα ετερόκλητα ελληνικά εστιατόρια βραβεύτηκαν με τη διάκριση και μας υποδέχονται για γευστικές ανακαλύψεις σε φιλικές τιμές.

Αθήρι: Ξεκίνησε το 2004 από τον σεφ Αλέξανδρο Καρδάση. Στην αρχή βρισκόταν στον Κορυδαλλό, όμως από το 2007 μας υποδέχεται στον Κεραμεικό, σε ένα παλιό νεοκλασικό σπίτι με καταπράσινη αυλή. Η κουζίνα του αγαπά τις ελληνικές πρώτες ύλες, τις μεσογειακές γεύσεις, αλλά και την σύγχρονη εξέλιξη της γαστρονομίας. Έτσι τα πιάτα του, τα συνδυάζουν όλα. Όλα τα υλικά είναι φρέσκα και το μενού αλλάζει συχνά, ανάλογα με την εποχικότητα αλλά και την ανακάλυψη υλικών/παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα και την καταγωγή τους μπορούμε να τα ανακαλύψουμε στο μενού του μαγαζιού, το οποίο ανανεώνεται διαρκώς. Η επιλογή κρασιών ακολουθεί την ίδια λογική: μικρή και επιλεγμένη, με νέες σπάνιες ποικιλίες, ή κλασικές και διαχρονικές. Info: Αθήρι, Πλαταιών 15, Κεραμεικός. Τιμές: από 25 ευρώ το άτομο, με κρασί.

Nolan: Πήρε το όνομά του από τον σκηνοθέτη Christopher Nolan, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και σερβίρει πιάτα ασιατικού ύφους, με την υπογραφή του σεφ Σωτήρη Κοντιζά. Ο Κοντιζάς έχει καταγωγή και από την Ιαπωνία κι έτσι μυήθηκε από μικρός στις κουζίνες της Άπω Ανατολής. Όμως η μαγειρική του για το Nolan συνδυάζει την Ασία με τη μεσόγειο και την αγάπη για τα ελληνικά συστατικά, όπως το σταμναγκάθι και το ανθότυρο. Η κουζίνα εδώ είναι τόσο fusion, που συναντάμε και πιάτα όπως μπαρμπούνι sashimi με μπέικον. Info: Nolan, Βουλής 31-33, Σύνταγμα.  Τιμές: από 20-35 ευρώ το άτομο, με κρασί.

Οικείο: Βραβεύεται για 9η συνεχή χρονιά. Το ελληνικό μπιστρό του Κολωνακίου έχει οικεία, ζεστή ατμόσφαιρα, γεμάτη ξύλο, τούβλο, φωτάκια, γαλλική μουσική, κι ένα μικρό πατάρι για όσους θέλουν ιδιωτικότητα. Σερβίρει καθημερινά φαγητό ελληνικής αλλά και διεθνούς λογικής, με διαλεγμένα υλικά. Ανάμεσα στα πιάτα του βρίσκουμε το φρέσκο λαβράκι φούρνου με ελαιόλαδο, μάραθο και πράσινη σαλάτα, αλλά και  φιλετάκια κοτόπουλο στο τηγάνι σιγοψημένα σε βούτυρο με σαμιώτικο κρασί, μέλι και σουσάμι. Αν θέλουμε κάτι πολύ μίνιμαλ και κλασικό, υπάρχει και μοσχαρίσια μπριζόλα με φρέσκες τηγανιτές πατάτες. Τα γλυκά του (τσίζκεϊκ, μους λεμόνι, κέικ σοκολάτας) είναι επίσης χειροποίητα. Info: Οικείο, Πλουτάρχου 15, Κολωνάκι. Τιμές: Από 25-30 ευρώ το άτομο, με κρασί.

7 Food Sins: Στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό στην Πλάκα και είναι η πρώτη gastro pub της Αθήνας. Ο όρος γεννήθηκε στην Αγγλία, και σημαίνει pub που σερβίρει φαγητό. Όμως στην περίπτωση του 7 Food Sins, αυτό διαφοροποιείται καθώς δεν σερβίρει απλό φαγητό αλλά πιάτα υψηλής γαστρονομίας. Ο σεφ Δήμoς Σαμουράκης, προτιμά τα εποχιακά υλικά κι έτσι αλλάζει κάθε τρίμηνο το μενού. Τα πιάτα του αντλούν έμπνευση από το γρήγορο φαγητό και το street food, όπως το Ιnside-Out Souvlaki (που είναι σουβλάκι τυλιγμένο σε κρέας αντί για πίτα) ή το Black Beef Burger με χαρουπόψωμο και μοσχάρι black angus. Φυσικά η αγγλική εσάνς δεν λείπει: Τα Egg Benedict (ποσέ αυγά, μπέικον, τσέντρ, λευκό ψωμί), είναι σήμα κατατεθέν. Info: 7 Food Sins, Φιλομούσου Εταιρείας 1 Πλάκα. Τιμές: Από 30 ευρώ το άτομο, με μπύρα/κρασί.
εμφάνιση σχολίων