0
1
σχόλια
342
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Στρατό και αστυνομία εμπιστεύονται οι Έλληνες, περισσότερο από τους δασκάλους. Τα κόμματα στον πάτο τις λίστας
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Απριλίου 2019
Στην κορυφή των θεσμών που εμπιστεύονται οι Έλληνες βρίσκεται ο Στρατός και η Αστυνομία, ενώ στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν τα κόμματα, οι ΜΚΟ και η τηλεόραση. Αυτό αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα της Public Issue που εξετάζει ποιους θεσμούς εμπιστεύεται και ποιους όχι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα σήμερα αλλά και πως αυτό έχει αλλάξει στα χρόνια της Κρίσης.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
- Οι έλληνες εμπιστεύονται τον Στρατό σε ποσοστό 89%, την Αστυνομία με 72% και τα σχολεία σε 66%. Την πεντάδα της εμπιστοσύνης συμπληρώνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 62% και ο λαός με το ίδιο ποσοστό.
- Η Εκκλησία βρίσκεται στην 7η θέση με 59% και η Δικαιοσύνη στην ένατη θέση με 53%.
- Τα πανεπιστήμια εμπιστεύεται μόνο το 60% των ελλήνων. Τα κολλέγια και τα κέντρα σπουδών συγκεντρώνουν μόλις το 51% της εμπιστοσύνης.
 

Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκονται τα κόμματα, συγκεντρώνοντας μόλις το 12% της εμπιστοσύνης. Ακολουθούν οι ΜΚΟ με 13%            

- Χαμηλά στις  θέσεις εμπιστοσύνης βρίσκονται η τηλεόραση με 22%, οι εφημερίδες με 23% και οι τράπεζες με 28%.
- Στην τελευταία θέση  της λίστας βρίσκονται τα κόμματα, συγκεντρώνοντας μόλις το 12% της εμπιστοσύνης. Ακολουθούν οι ΜΚΟ με 13%.
- Όσον αφορά τις μεταβολές στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (2015 – 2018), οι έλληνες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις ΜΚΟ κατά 43%, στα Πανεπιστήμια κατά 13%, στα Κοινωνικά Κινήματα κατά 8%, τα σχολεία κατά 5% και στις εφημερίδες και την Εκκλησία κατά 3%.
- Το ίδιο διάστημα αυξήθηκε η εμπιστοσύνη απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδας ( 7%), στον ΣΕΒ με το ίδιο ποσοστό (7%), και ακολουθούν η τηλεόραση (6%), η Δικαιοσύνη (5%) και ΓΣΕΕ, Βουλή και Τράπεζες με 3%.

Η έρευνα της Public Issue ήταν πανελλαδική τηλεφωνική χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα και τη χρονική διάρκεια από 6 μέχρι 16 Νοεμβρίου 2018.


Διαβάστε επίσης:
Η έρευνα για τις αξίες των Ελλήνων
ΕΡΕΥΝΑ: Απόψεις τύπου Μεσαίωνα στη μισή Ευρώπη
εμφάνιση σχολίων