0
1
σχόλια
405
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Εύποροι Αμερικανοί αγόραζαν θέσεις για τα παιδιά τους στα ακριβότερα πανεπιστήμια της Αμερικής
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Μαρτίου 2019
Μίζες που βαφτίζοντας δωρεές και «πειραγμένες» βαθμολογίες στα τεστ, είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες που απαγγέλλουν Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, σε βάρος δεκάδων προσώπων που βοηθούσαν πλούσιους Αμερικανούς να αγοράζουν θέσεις για τα παιδιά τους σε σχολές της ελίτ, όπως τα πανεπιστήμια Γέηλ, Στάνφορντ και Τζορτζτάουν.

Την πλεκτάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται πως συντονίζει ο Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, μέσω του δικτύου του, του Edge College & Career Network. Το δίκτυο εξυπηρετεί έναν κατάλογο πελατών που περιλαμβάνει από διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών μέχρι ηθοποιούς.

Οι εισαγγελείς λένε πως η επιχείρηση του Σίνγκερ φρόντιζε ώστε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια να τις δίνουν άλλοι στη θέση των παιδιών των πελατών. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις φρόντισε ώστε υποψήφιοι να καταγραφούν ως ταλαντούχοι αθλητές, παρόλο που δεν είχαν καμιά αθλητική ικανότητα.

Χρησιμοποιώντας ως έδρα το αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων σπίτι του, το οποίο δήλωνε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, ο Σίνγκερ εισέπραξε 25 εκατομμύρια δολάρια από γονείς οι οποίοι, πιστεύοντας ότι τα παιδιά τους δεν είχαν την βαθμολογία ή τις ικανότητες για να μπουν στην ελίτ των πανεπιστημίων, στράφηκαν σε έναν «φημισμένο γκουρού». Οι L.A. Times αναφέρουν πως σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο Σίνγκερ βοήθησε να μπουν από την «πίσω πόρτα», περίπου 700 μαθητές. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει επίσης πως υπάρχει ψηφιακό υλικό στο οποίο φαίνεται ο Σίνγκερ να λέει σε γονιό πως «είναι αστείο» που οι μαθητές πίστευαν ότι είχαν σημειώσει υψηλότερα σκορ ενώ στην πραγματικότητα ούτε καν πλησίαζαν τη βαθμολογία που νόμιζαν πως πήραν στις εισαγωγικές εξετάσεις.  

Ο Σίνγκερ συνεργάζεται ήδη με τις αρχές και έχει συμφωνήσει να παραδεχθεί την ενοχή του για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τους New York Times, συνολικά 33 βαθύπλουτοι γονείς -ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι ηθοποιοί Lori Loughlin και Felicity Huffman, ένας σχεδιαστής ρούχων και κορυφαίος δικηγόρος που δεν κατονομάζονται - αντιμετωπίζουν εξίσου βαριές κατηγορίες. 12 προπονητές και συνεργάτες της επιχείρησης του Σίνγκερ κατηγορούνται επίσης ενώ εμπλεκόμενοι είναι και επόπτες - ελεγκτές, που φαίνεται ότι δέχτηκαν εκατομμύρια δολάρια για να φροντίσουν την εισαγωγή φοιτητών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, σε πανεπιστήμια όπως το το Γέιλ, Στάνφορντ, το Γουέικ Φόρεστ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του μ' έναν εύπορο γονιό, οι εισαγγελείς λένε πως ο Σίνγκερ συνόψισε την επιχείρησή του ως εξής: «Αυτό που κάνουμε είναι να βοηθούμε τις πιο εύπορες οικογένειες στις ΗΠΑ να βάλουν τα παιδιά τους στη σχολή. Οι οικογένειές μου θέλουν μια εγγύηση».
εμφάνιση σχολίων