0
1
σχόλια
227
λέξεις
ΖΗΝ
Διεθνές βραβείο Barancik στην Κατερίνα Ακάσογλου, την ερευνήτρια που «φρέναρε» τη σκλήρυνση κατά πλάκας
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
27 Φεβρουαρίου 2019
Μεγάλη διάκριση για μία Ελληνίδα επιστήμονα φέρνει μια σειρά μελετών που έκανε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η Κατερίνα Ακάσογλου, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, θα λάβει φέτος το διεθνές βραβείο Barancik Prize for Innovation in MS Research (Βραβείο Barancik για Καινοτομία στην Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση, γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας).

Η Δρ. Ακάσογλου ηγήθηκε μίας σειράς μελετών για να αποκαλυφθεί ο ρόλος μίας πρωτεΐνης που πήζει το αίμα, η οποία ονομάζεται φιμπρίνη. Χρησιμοποιώντας ένα αντιβιοτικό που αναστέλλει την φιμπρίνη, η ομάδα της Δρ. Ακάσογλου, κατάφερε να μειώσει την ενεργοποίηση μικρόγλιων και να μειώσει την προκαλούμενη βλάβη σε νευρικές ίνες ποντικιών. Αυτή η ανακαλυψη ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαταράσσει τη ροή πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο αλλά και μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και κυμαίνονται από μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, έως δυσκολίες στο βάδισμα, κόπωση, ζάλη, πόνο, κατάθλιψη, τύφλωση και παράλυση. Υπολογίζεται ότι σήμερα πάνω από από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Βραβείο Barancik αναγνωρίζει και ενθαρρύνει την καινοτομία και την πρωτοτυπία στην επιστημονική έρευνα σχετικά με την σκλήρυνση κατά πλάκας, με έμφαση στο κατά πόσο μία έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε θεραπευτικούς οδούς την ασθένεια.
εμφάνιση σχολίων