0
5
σχόλια
569
λέξεις
210
Συγκερασμός ορυκτών, θεάτρου και εμπειριών. Η σχεδιάστρια κοσμημάτων μας μιλά για τις δημιουργίες της ως αξεσουάρ αλλά και ως τέχνη
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
11 Φεβρουαρίου 2019
-Τι σε ώθησε να σχεδιάσεις το πρώτο σου κόσμημα; Έγινε εντελώς τυχαία. Ήμουν σκηνογράφος τότε και δούλευα στο εργαστήριο σκηνικών κατασκευών της Δήμητρας Καίσαρη. Φτιάχναμε μάσκες, ειδικές κατασκευές που προσαρμόζονται σε θεατρικά κοστούμια και διάφορα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, όταν μια συνάδελφος από εκεί μου πρότεινε να συμμετάσχω μαζί της σε ένα μπαζάρ κοσμήματος. Είχα ήδη αρχίσει να φλερτάρω επικίνδυνα με το κόσμημα και δέχτηκα με χαρά. Λόγω δουλειάς, πειραματιζόμουν με πάσης φύσεως υλικά οπότε μου φάνηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση. Έτσι λοιπόν δημιούργησα τα πρώτα μου κοσμήματα από ψητό γυαλί fusing. Το μπαζάρ πήγε πολύ καλά και εγώ λάτρεψα τη διαδικασία. Από την επόμενη μέρα άρχισα να παίρνω πολύ ζεστά την ιδέα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο.

-Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά; Αυτή την περίοδο σχεδιάζω κοσμήματα από ασήμι και ορυκτές πέτρες. Φυσικά, ένα από τα αγαπημένα μου μέταλλα είναι και ο χρυσός, υλικό με το οποίο σκοπεύω να σχεδιάσω νέες συλλογές στο άμεσο μέλλον. Αλλά και γενικότερα αγαπώ όλα τα φυσικά υλικά.


-Από πού αντλείς έμπνευση; Από πολλά πράγματα. Από την αστική καθημερινότητα, τη φύση, το παιχνίδι που κάνει το φως πάνω στις επιφάνειες (υπάρχει μια ολόκληρη συλλογή που βασίζεται σε αυτό το παιχνίδι). Γενικά, όλα τα ερεθίσματα οδηγούν σε αυτό.

-Λίγα λόγια για τη νέα σου συλλογή; Η τελευταία συλλογή ονομάζεται twisted coins. Ουσιαστικά είναι ένα patchwork διάφορων άλλων συλλόγων, εμπλουτισμένη και με καινούρια κομμάτια που έχει ως βασικό μοτίφ μια lacy επιφάνεια που θυμίζει νόμισμα. Έτσι λοιπόν, μέσω της ψευδαίσθησης που δημιουργείται, προκύπτουν κοσμήματα που μοιάζουν με νομίσματα ή φυλακτά αλλά δεν είναι. Εξ’ ου και twisted.

Το κόσμημα ανέκαθεν αποτελούσε ένα σύμβολο. Στις μέρες μας, θεωρώ ότι εκφράζει τη διαφορετικότητα του καθενός

-Κόσμημα: που σταματά ο ορισμός του αξεσουάρ και πού αρχίζει η τέχνη; Φαντάζομαι ότι για τον καθένα είναι υποκειμενικό. Εξαρτάται από το πόσο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει στην εμφάνισή σου. Τέχνη γίνεται όταν κάποιος αποφασίσει να βασίσει όλο του το στυλ γύρω από ένα κόσμημα. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι τον επηρεάζει σε επίπεδο προσωπικότητας και επαναπροσδιορίζει την εμφάνισή του. Και δεν έχει καθόλου να κάνει με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

-Τι πιστεύεις πως «χαρίζει» το κόσμημα σε εκείνον που το φοράει; Το κόσμημα ανέκαθεν αποτελούσε ένα σύμβολο. Προσδιόριζε τη θέση, την κλάση το βαθμό πλούτου, την κληρική ιεραρχία, την δύναμη ή την απουσία αυτής. Στις μέρες μας, θεωρώ ότι είναι μια έκφανση της προσωπικότητάς μας. Εκφράζει τη διαφορετικότητα του καθενός και καθρεφτίζει το στυλ μας.

-Ποιο είναι το κόσμημα που θα διάλεγες να κρατήσεις αν ήσουν αναγκασμένη να διαλέξεις και γιατί; Θα διάλεγα ένα “piker” δαχτυλίδι με πράσινο όνυχα από τη σειρά FLO. Λατρεύω αυτή την επιφάνεια γιατί είναι διακριτικά απαστράπτουσα και μου φτιάχνει το κέφι όπως παίζει με το φως.

-Ποιος είναι ο τελευταίος άνθρωπος ο οποίος σε ενέπνευσε να σχεδιάσεις ένα μοναδικό κόσμημα γι αυτόν / αυτήν; Πρόσφατα μου έγινε μια πρόταση από τη σχεδιάστρια μόδας Lila Nova να σχεδιάσω κοσμήματα για την παρουσίαση της νέας της συλλογής νυφικών. Το βρίσκω συναρπαστικό γατί συνδυάζει και τα δυο αγαπημένα αντικείμενα, κόσμημα και σκηνογραφία και μου δίνει τη δυνατότητα να διευρύνω τον δημιουργικό μου ορίζοντα.

- Τι είναι για σένα πολύτιμο στη ζωή; Υγεία πάνω από όλα, αγάπη, ευτυχία, χιούμορ, ταξίδια, διασκέδαση, έμπνευση, τέχνη, δημιουργικότητα, μουσική, χορός, φιλία, οι δικοί μου άνθρωποι, οι γάτες και πολλά άλλα που ίσως ξέχασα να αναφέρω. Γενικά, ότι δίνει νόημα στη ζωή μου.


Info: danaealatari.com
εμφάνιση σχολίων