0
1
σχόλια
259
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Economist: «Το ευρώ υπήρξε ένα οικονομικό φιάσκο. Η ευρωζώνη επιστρέφει στα πρόθυρα της ύφεσης»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
24 Ιανουαρίου 2019
«Η ευρωζώνη βρίσκεται ξανά στο χείλος της ύφεσης -αν και μετά από δύο δεκαετίες χαμηλής απόδοσης, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη». Με αυτά τα απαισιόδοξα λόγια ξεκινά άρθρο του βρετανικού Economist που εκτιμά πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες. Το άρθρο μιλά για στοιχεία του ΑΕΠ που θα δημοσιευτούν σε λίγες ημέρες, ενώ αναφέρει ως παραδείγματα πως η Ιταλία ουσιαστικά πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις της ύφεσης, ενώ η Γερμανία την αποφεύγει οριακά.

«Η τελευταία δεκαετία ήταν ιδιαίτερα βάναυση. Η λίστα με τις χειρότερες επιδόσεις του κόσμου σε σχέση με το πραγματικό ΑΕΠ, περιλαμβάνει περιοχές που υποφέρουν από γεωπολιτικές καταστροφές - συν την περιφέρεια της ευρωζώνης. Η Ελλάδα ξεπέρασε το Σουδάν και την Ουκρανία. Η Κύπρος και η Ιταλία έχουν χτυπηθεί από τη Βραζιλία και το Ιράν. Η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες από τη Βρετανία.

Το άρθρο σχολιάζει την ευθύνη της Ε.'E. για την κακή στρατηγική της αλλά κάνει και μία πρόταση: «Η Ευρώπη έχει αρνηθεί στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα χρήσης των προϋπολογισμών τους για την ενίσχυση της ζήτησης. Αυτοί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα ήταν λιγότερο ανησυχητικοί αν η Ε.'E. είχε καλύτερες θέσεις για την ενίσχυση των ιδιωτικών δαπανών χαλαρώνοντας τη νομισματική πολιτική».

«Η ύφεση δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη. Η Ευρώπη μπορεί να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς της περιορισμούς και να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της για την αμοιβαιοποίηση τμήματος του χρέους και τη διαμόρφωση ενός αρκετά μεγάλου προϋπολογισμού της ευρωζώνης που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά κίνητρα».
εμφάνιση σχολίων