0
1
σχόλια
354
λέξεις
210
Με αφορμή τα 61 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, το ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV προβάλλεται στον Δαναό, με παράλληλες ανοιχτές συζητήσεις
 
DOCTV.GR
30 Νοεμβρίου 2018
Ένα ντοκιμαντέρ-ψηφιδωτό συνθέτει το εξελισσόμενο πορτραίτο του Νίκου Καζαντζάκη, ξεκινώντας από την Κρήτη στην οποία γεννήθηκε, περνώντας μέσα από τους τόπους που έζησε σε Ελλάδα και εξωτερικό, σκιαγραφώντας σημαντικές του σχέσεις –όπως αυτή με τον πατέρα του, τον Καπετάν Μιχάλη– αλλά και τα φιλοσοφικά, προσωπικά, κοινωνικά και πολιτικά ερεθίσματα, που σμίλεψαν τη σκέψη και την γραφή του, καθιστώντας τον έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς.

Το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», είναι μια παραγωγή της  COSMOTE TV, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη. Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Σκούρα. Αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη αφηγείται ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου. Το πορτραίτο του συγγραφέα και της εποχής του, μας δίνουν μελετητές, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και μεταφραστές, όπως οι Γιώργος Γραμματικάκης, Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Μαθιουδάκης, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Νίκη Σταύρου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Νίκος Χρυσός. Άνθρωποι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γνώρισαν τον Καζαντζάκη, είτε κυριολεκτικά είτε μέσα από τα έργα του, μοιράζονται μαζί μας τις απόψεις, τις εμπειρίες τους, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες. Μιλούν για τα κορυφαία του έργα, όπως η Ασκητική, για την στροφή του στο μυθιστόρημα, την αναζήτηση των λέξεων και την γλωσσοπλασία του, αλλά και τις προκλήσεις της μετάφρασης του έργου του σε άλλες γλώσσες καθώς και την κινηματογραφική μεταφορά του Τελευταίου Πειρασμού στο σινεμά από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Με αφορμή τα 61 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Σκούρα «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» προβάλλεται στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, στις 8,  9, 15 και 16 Δεκεμβρίου στις 16:00. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση των συντελεστών με το κοινό. Οι ομιλητές που θα συμμετάσχουν είναι οι εξής:

• Νίκος Μαθιουδάκης (στις 8/12), Διδάκτορας Υφογλωσσολογίας, Επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ
• Θανάσης Αγάθος (στις 9/12), Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.
• Χριστίνα Ντουνιά (στις 15/12), Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α., συγγραφέας
• Δημήτρης Δημηρούλης (στις 16/12), Καθηγητής Θεωρίας Λογοτεχνίας Παντείου Πανεπιστημίου

Ο σκηνοθέτης της ταινίας θα βρίσκεται και στις 4 προβολές. Τον συντονισμό των 4 συζητήσεων θα κάνει η αρχισυντάκτρια του ντοκιμαντέρ, Άννα Ρούτση.


Info: Αναζητώντας τον Καζαντζάκη, κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ, 8, 9, 15 και 16 Δεκεμβρίου, 16:00.
εμφάνιση σχολίων