0
1
σχόλια
720
λέξεις
CULTURE
Από τον Παπαϊωάννου μέχρι τον Ikeda. Στάσεις πολιτισμού μέχρι τον Ιανουάριο
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
3 Δεκεμβρίου 2018
NEW PIECE I-SINCE SHE #ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ #ΜΠΑΟΥΣ #ΧΟΡΟΣ: O Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος χορογράφος που ανέβασε έργο στο διάσημο Tanztheater, το θέατρο της Πίνα Μπάους ενώνοντας τις δημιουργικές του ικανότητες με την εξαιρετική δεξιοτεχνία της θρυλικής ομάδας χορού της Πίνα Μπάους. Το New Piece I-Since She, ανέβηκε τον Μάιο σε παγκόσμια πρεμιέρα στο θέατρο του Βούπερταλ που ίδρυσε το 1973 η μεγάλη χορεύτρια και χορογράφος και εντάσσεται πλέον στο ρεπερτόριό του και παρουσιάζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. 18 - 21 Δεκεμβρίου.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ #ΣΥΝΑΥΛΙΑ #ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ #ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Τα γιορτινά διηγήματα «Εγώ το ξωτικό» και «Όνειρο με κόκκινο σκουφί» γίνονται συναυλίες. Ένα ξωτικό κι ένα μικρό αγόρι, μας διηγούνται τις γεμάτες μουσική ιστορίες τους, μεταφέροντάς μας το πνεύμα των Χριστουγέννων. Τα διηγήματα ανήκουν στους συγγραφείς Μαριβίτα Γραμματικάκη και Κατερίνα Σχινά. Η μουσική ανήκει στους Κωστή Κριτσωτάκη και Τάσο Ρωσόπουλο. Οι μελωδίες ερμηνεύονται από το Ventus Ensemble, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου και το πρόγραμμα εντάσσεται στο Ελληνικό Σχέδιο: Κύκλος «Δημιουργία Ρεπερτορίου». 8 - 9 Δεκεμβρίου.

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ #ΘΕΑΤΡΟ: Δυο ζευγάρια, μία αλλόκοτη νύχτα, ένας ιδιαίτερος πόλεμος. Το γνωστότερο έργο του πολυβραβευμένου Αμερικανού δραματουργού Έντουαρντ Άλμπι, ανεβαίνει στη Στέγη σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πανουργιά, μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη και με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη και τη Λένα Κιτσοπούλου. Το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» αναφέρεται στην κατάρρευση των αξιών στις ΗΠΑ της δεκαετίας του ’60 και στο αδιέξοδο των διαπροσωπικών σχέσεων των σύγχρονων ζευγαριών. Η Μαρία Πανουργιά τοποθετεί την υπόθεση σε ένα «ταριχευμένο» αστικό σαλόνι κι ενώ ο φόνος ενός παιδιού έρχεται στην επιφάνεια, μας καλεί να δούμε το έργο σαν ένα «ζωντανό μουσείο» αλλοτινών συμπεριφορών. 12 - 30 Δεκεμβρίου.

https://www.doctv.gr/page.aspx?itemid=spg12684

ITHACA-OUR ODYSSEY #CHRISTIANE JATAHY #MULTIMEDIA #ΘΕΑΤΡΟ: Επιστροφή στην Ιθάκη. Ο μύθος του Οδυσσέα και το μεταναστευτικό ζήτημα του σήμερα, συναντιούνται σε μια αλληγορική multimedia παράσταση. Η Ιθάκη της Christiane Jatahy συνδυάζει την σύγχρονη πραγματικότητα με την διαχρονική αναζήτηση της επιστροφής στην πατρίδα, όπως αντανακλάται μέσα από τον μύθο του Οδυσσέα. Το Ithaca, Our Odyssey είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Odéon-Théâtre de l' Europe. Έως 10 Δεκεμβρίου.

CRASH PARK: Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΝΗΣΙΟΥ - PHILIPPE QUESNE #ΘΕΑΤΡΟ #PERFORMANCE: Ένα αεροπλάνο. Μια καταιγίδα. Μια μυστηριώδης νήσος. Τα πάντα εδώ είναι πιθανά. Μπορεί να αναδυθούν γοργόνες και τέρατα, να συγκροτηθούν καινούριες πολιτείες, να γεννηθούν νέοι μύθοι και θρύλοι. Δύο χρόνια μετά τη «Μελαγχολία των δράκων», με την οποία μεταμόρφωσε τη Στέγη σε αλπικό τοπίο, ο Γάλλος σκηνοθέτης και εικαστικός επιστρέφει με ένα εξίσου αλλόκοτο, χιουμοριστικό θέαμα και με 7 ήρωες να μας μεταφέρουν σε τροπικά κλίματα, πάνω στην ουρά ενός αεροπλάνου. 28 - 30 Δεκεμβρίου.

ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΡΦΕΣ #ΤΣΕΧΟΦ #ΘΕΑΤΡΟ: Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος ανεβάζει το εμβληματικό έργο του Ρώσου συγγραφέα, όχι με φόντο την προεπαναστατική Ρωσία, αλλά με την πίστη ότι όλοι οι τόποι και εποχές βρίσκονται πάνω σε μια κατάσταση διαρκούς αναταραχής. Διατηρεί, ωστόσο, το στρατιωτικό περιβάλλον της επαρχιακής κωμόπολης στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι τρεις κόρες και ο μοναχογιός ενός νεκρού πια στρατηγού. Όλοι τους έχουν τον διακαή πόθο να επιστρέψουν στην εξιδανικευμένη πόλη των παιδικών τους χρόνων. Αδυνατούν, όμως, να κάνουν κάτι για αυτό. Παγιδευμένοι στη φαντασίωση, έξω από τους τοίχους του σπιτιού τους, συντρίβονται. Αυτή η αναμέτρηση με το έξω γίνεται το κέντρο της παράστασης. 16 - 27 Ιανουαρίου.

BUBBLE JAM – DANIEL WETZEL #ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ #ΘΕΑΤΡΟ #TEXNOΛΟΓΙΑ: Ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη του Internet και τι διαδραματίζεται όταν επικοινωνούμε μαζί του online; Με αυτήν την ερώτηση, ο Daniel Wetzel, ιδρυτικό μέλος της διεθνώς καταξιωμένης ομάδας Rimini Protokoll, στήνει μια παράσταση- παιχνίδι, πείραμα και έργο για «την πρώτη γενιά ιθαγενών του διαδικτύου» δηλαδή τη γενιά που έχει περίπου την ίδια ηλικία με το YouTube, κι επικοινωνεί κατά βάση μέσω του Messenger, του Viber και του WhatsApp. 24 Νοεμβρίου - 21 Απριλίου.

RYOJI IKEDA - data.flux [12XGA version] #ΕΚΘΕΣΗ #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #INSTALLATION: Το μεγάλο εκθεσιακό event της Στέγης για τη σεζόν από τον κορυφαίου Ιάπωνα καλλιτέχνη, Ryoji Ikeda, ο οποίος επιστρέφει στη Στέγη με μια οπτικοακουστική εγκατάσταση που προκαλεί τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Το σύμπαν, η εικόνα, η μουσική, τα μαθηματικά πρωταγωνιστούν. Στο τελευταίο έργο της σειράς datamatics, δώδεκα παράλληλοι βιντεοπροβολείς συγχρονίζονται με μια μινιμαλιστική ηλεκτρονική σύνθεση και μετατρέπουν ψηφία και δεδομένα σε μια νέα αισθητηριακή εμπειρία. 28 Ιανουαρίου - 17 Φεβρουαρίου.


Info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107. Μετρό στάση Συγγρού-Φιξ.
εμφάνιση σχολίων