0
1
σχόλια
272
λέξεις
CULTURE
Η σύγχρονη multimedia Οδύσσεια της Christiane Jatahy έρχεται στη Στέγη
 
DOCTV.GR
20 Νοεμβρίου 2018
«Η ομηρική μυθοπλασία μπαίνει σαν μεγεθυντικός φακός στην εποχή μας, στις μετακινήσεις της, στην κάθε απόπειρα να φθάσει κανείς στο σπίτι του, με την κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια». -Christiane Jatahy


Επιστροφή στην Ιθάκη. Ο μύθος του Οδυσσέα και το μεταναστευτικό ζήτημα του σήμερα, συναντιούνται σε μια αλληγορική multimedia παράσταση. Η Ιθάκη της Christiane Jatahy συνδυάζει την σύγχρονη πραγματικότητα με την διαχρονική αναζήτηση της επιστροφής στην πατρίδα, όπως αντανακλάται μέσα από τον μύθο του Οδυσσέα.

Η Οδύσσεια της Jatahy τοποθετείται ανάμεσα στην Ωγυγία της Καλυψούς, την Ιθάκη της Πηνελόπης, μα και στη θάλασσα ανάμεσά τους. Η Jatahy τραγουδά για την οδύνη της εξορίας, τον νόστο για την πατρική γη και την αγάπη που επιζεί σε καιρούς αναμονής. Είναι ένας αρχαίος μύθος ή μια απεικόνιση για την προσφυγική κρίση;

Συνεργάτιδα του Odéon-Théâtre de l’Europe και της Comédie-Française, η Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα  έχει κατακτήσει το κοινό της Γαλλίας με το πολυμεσικό της έργο, που συνδυάζει σινεμά, θέατρο και νέες τεχνολογίες. Το Ithaca, Our Odyssey είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Odéon-Théâtre de l' Europe και αποτελεί το πρώτο μέρος ενός δίπτυχου που πραγματεύεται κάθε προσπάθεια επιστροφής στην κοιτίδα, υπό τον γενικό τίτλο Our Odyssey.

Μετά το Ithaca, θα ακολουθήσει το New Ithaca που εμπλέκει ξανά τον μύθο με το ντοκουμέντο, αντλώντας υλικό και από ιστορίες προσφύγων. Για την ολοκλήρωση του New Ithaca δρομολογούνται γυρίσματα και έρευνα στην Ελλάδα, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, τη Συρία και τη Βραζιλία.


Info: Ithaca – Our Odyssey 1-Christiane Jatahy, 29 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107. Στάση μετρό: Συγγρού- Φιξ. Εισιτ. 5-20 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων