0
1
σχόλια
273
λέξεις
CULTURE
Το Ινστιτούτο Θερβάντες μας ξεναγεί στις μεγάλες αλλά άγνωστες εικονογραφήσεις του σπουδαίου Ισπανού καλλιτέχνη
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
15 Νοεμβρίου 2018
«Δεν παίρνω ναρκωτικά, είμαι τα ναρκωτικά» –Σαλβαδόρ Νταλί. Η εικονογράφηση ενδιέφερε τον πρωτοπόρο ζωγράφο και γλύπτη, Σαλβαδόρ Νταλί, από πολύ μικρό. Το 1916 άρχισε να εικονογραφεί διηγήματα για την άρρωστη αδελφή του και δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε να συνεργάζεται με το πιο δημοφιλές εβδομαδιαίο παιδικό περιοδικό της Καταλωνίας. Έπειτα οι εικονογραφήσεις του βρέθηκαν σε πολλά ευρείας κυκλοφορίας περιοδικά και βιβλία αλλά και σε συλλεκτικές εκδόσεις κλασσικών αριστουργημάτων για βιβλιόφιλους.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί «έντυσε» με εικόνες 79 τίτλους: από δικές του ιστορίες όπως τα Σαλβαδόρ Νταλί, Η απόκρυφη ζωή μου και Κρυμμένα πρόσωπα, μέχρι τα L’ Immaculée Conception  των Μπρετόν και Ελυάρ (1930), Onan του Ζωρζ Υνιέ (1934) και Les chants de Maldoror του Λωτρεαμόν (1934), το οποίο είναι ένα από τα αριστουργήματα του σουρεαλισμού.

Εικονογράφησε μεγάλα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες (1957), ο Φάουστ του Γκαίτε (1969), η Ιερά Βίβλος (1969), Τριστάνος και Ιζόλδη (1970), κ.ά. Για το Divina Comedia [Θεία Κωμωδία] του Δάντη Αλιγκέρι (1960), φιλοτέχνησε εκατό ξυλογραφίες που, χωρίς να είναι πιστές στη διήγηση του Δάντη, μας επιτρέπουν να κάνουμε μια αναδρομή σε όλη την ιδιόμορφη εικονογραφία του Νταλί.

Η έκθεση με τις εικονογραφήσεις που μας υποδέχεται στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, περιλαμβάνει δέκα βιβλία εικονογραφημένα από τον Νταλί, που ανήκουν στην συλλογή της Βιβλιοθήκης «Χουάν Κάρλος Ονέτι». Μπορούμε να ξεφυλλίσουμε τους θησαυρούς του μεγάλου καλλιτέχνη και να ανακαλύψουμε τους άγνωστους κόσμους του.


Info: Οι εικονογραφήσεις του Νταλί, 15 έως 30 Νοεμβρίου, βιβλιοθήκη «Χουάν Κάρλος Ονέτι», Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά 31, Αθήνα. Ωράριο Δευτέρα-Παρασκευή: 11.00-14.30. Για το απογευματινό ωράριο συμβουλευτείτε την σελίδα μας στο ίντερνετ, είσοδος ελεύθερη.
εμφάνιση σχολίων