0
1
σχόλια
395
λέξεις
ΖΗΝ
Καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, διαβήτης, εγκεφαλικό. Το καθισιό ευθύνεται για αυτά και ακόμη περισσότερα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
15 Νοεμβρίου 2018
Ο παρατεταμένος χρόνος ακινησίας συνδέεται με μια ομάδα ασθενειών. Έρευνες που εξετάζουν τη συσχέτιση του χρόνου που περνάμε καθιστοί με τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, όπως αυτή, αποκαλύπτουν με ποιους τρόπους βλάπτει το καθισιό την υγεία μας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν άτομα τα οποία περνούσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα σε καθιστή θέση και διαπίστωσαν πως έχουν:
– 112% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2
– 49% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία
– 147% περισσότερες πιθανότητες για συμπτώματα που συνδέονται με την καρδιαγγειακές νόσους αλλά και 90% αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές.

Σύμφωνα με το American Heart Association, το 20% των ενηλίκων θα εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Παράλληλα, μέσα από μια μεγάλη μελέτη που διήρκησε 21 χρόνια, οι ερευνητές διαπιστώνουν πως η καθιστική ζωή συνδέεται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεφρική και ηπατική νόσος, η πνευμονοπάθεια, το πεπτικό έλκος, η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ αλλά και πολλές νευρικές και μυοσκελετικές διαταραχές.

Για να καταλήξουν στο πόρισμα, οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 128.000 ατόμων. Όλοι τους στην αρχή της μελέτης δεν έπασχαν από κάτι. Κατά τη διάρκεια των 21 ετών που ακολούθησαν, σχεδόν 49.000 από τα άτομα που συμμετείχαν, άτομα απεβίωσαν.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην καθιστική ζωή που κάνουμε στην εργασία και στο αμάξι, αλλά και στις επιβλαβείς συνήθειες να περνάμε πολύ χρόνο στον καναπέ και να τρεφόμαστε λανθασμένα. Επίσης το γυμναστήριο δεν αρκεί από μόνο του καθώς δεν μπορεί αν αντισταθμίσει τις πολλές ώρες καθημερινής ακινησίας.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ:
– Σηκωνόμαστε από τη θέση μας ανά μία ώρα και στεκόμαστε ή περπατάμε, για ένα λεπτό.
– Κινούμε τα χέρια, τα πόδια και τον λαιμό ενώ καθόμαστε στη θέση μας.
– Περπατάμε πριν ή/και μετά τη δουλειά. Έστω κι αν αυτό σημαίνει να παρκάρουμε λίγο πιο μακριά ή να κατέβουμε από το λεωφορείο μερικές στάσεις νωρίτερα.
– Περπατάμε ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο.
– Προτιμάμε για τις μετακινήσεις μας το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο.
– Κάνουμε ελλειπτικό ή στατικό ποδήλατο στο σπίτι ενώ βλέπουμε τηλεόραση, αντί να καθόμαστε στον καναπέ.
– Μεταφέρουμε τον υπολογιστή μας σε ψηλό πάγκο για λίγη ώρα ώστε να στεκόμαστε σε όρθια θέση ενώ εργαζόμαστε.
– Κάνουμε τις δουλειές στη γειτονιά (σούπερ μάρκετ, ταχυδρομείο κ.λπ) αποκλειστικά με τα πόδια, έστω κι αν μας πάρουν λίγη περισσότερη ώρα. Δεν χάνουμε χρόνο. Κερδίζουμε ζωή.

 
εμφάνιση σχολίων