0
1
σχόλια
304
λέξεις
210
Ένα εκατομ. ευρώ είναι το έπαθλο. Γιατί βρέθηκε στην κορυφή της καινοτομίας για το 2018 ο Δήμος Αθηναίων;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤH
7 Νοεμβρίου 2018
Πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα, η οποία διεκδίκησε την διάκριση, από την Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), την Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία) και το Άαρχους (Δανία). Το έπαθλο είναι ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ οι άλλες τέσσερις πόλεις της πρώτης πεντάδας θα λάβουν από 100.000 ευρώ.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά είκοσι έξι πόλεις από δεκαέξι χώρες. Η επιτροπή εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις αυτές αξιοποιούν την καινοτομία ώστε να βελτιώσουν την βιωσιμότητά τους, να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, να συμβάλλουν στη δημιουργία καινοτόμων οικοσυστημάτων που συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων, βελτιώνοντας έτσι τη ζωή των πολιτών τους.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Οι νικητές του παρελθόντος περιλαμβάνουν τη Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016) και το Παρίσι (2017).

Ορισμένες από τις καινοτομίες του Δήμου Αθηναίων  περιλαμβάνουν:
– Το πρόγραμμα POLIS που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων παρέχοντας μικρές επιχορηγήσεις σε κατοίκους, μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες ώστε να φέρει ζωή σε πολλές γωνιές της Αθήνας.
– Την ανακαίνιση της Δημόσιας Αγοράς Κυψέλης, ενός ιστορικού κτηρίου 90 ετών με ενεργό υποστήριξη των πολιτών της Αθήνας, που στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας  κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πρωτοβουλίες.
– Το Σεράφειο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων που προσφέρει υπηρεσίες αθλητισμού, δράσεις πολιτισμού, ανοιχτά εργαστήρια και πρωτοβουλίες τεχνολογικής και κοινωνικής καινοτομίας.
– Την πρωτοβουλία Curing The Limbo που στοχεύει στην ένταξη των προσφύγων μέσα από συνεργατικές δράσεις.
– Το Ψηφιακό Συμβούλιο, που προσφέρει εκπαίδευση σε θέματα ψηφιακής παιδείας, αλλά και προωθεί βιώσιμες καινοτομίες όπως οι έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης.
– Την καμπάνια This is Athens, όπου η πόλη προσκαλεί εθελοντές να μιλήσουν για το παρόν και το παρελθόν της πόλης σε μερικά από τα  εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα. Εύγε.
εμφάνιση σχολίων